Stop Violències, primera entitat feminista d’Andorra en aconseguir l’estatus consultiu de l’ECOSOC

L'associació es converteix en una entitat de referència a l'ONU per parlar sobre la situació dels drets de les dones i les nenes al Principat

    Manifestació de Stop Violències per a la despenalització de l'avortament

    L’associació feminista andorrana Stop Violències, segons ha pogut saber en exclusiva LA VALIRA, ha aconseguit obtenir l’acreditació que atorga la Comissió Econòmica i Social (ECOSOC) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a les associacions o entitats dels diversos països membres amb caràcter consultiu. Això vol dir que Stop Violències informarà l’ECOSOC sobre la situació dels drets de les dones i les nenes a Andorra, ja que amb l’estatus consultiu l’associació es converteix en una entitat de referència a l’ONU per parlar sobre l’assumpte.

    En conversa amb LA VALIRA, la presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, s’ha mostrat molt satisfeta amb l’obtenció de l’estatus consultiu i ha explicat que “estem de celebració, perquè tot i que a casa no es valori la nostra feina, l’ONU sí que ho fa”. L’aconseguiment d’aquesta acreditació de l’ECOSOC demostra la credibilitat que l’associació té per a l’ONU, i comporta drets relacionats amb la participació i l’accés a diversos òrgans i mecanismes de la Comissió, però també implica obligacions com presentar un informe cada quatre anys, en aquest cas, sobre la situació dels drets de les dones i les nenes al Principat.

    Cal recordar que, mentre l’ONU reconeix la tasca de l’associació feminista andorrana, M. Cortés anirà a judici pròximament per un suposat delicte contra el prestigi de les institucions (article 325 del Codi Penal) arran d’una denúncia del Ministeri Fiscal per les seves declaracions, el 2019, en el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) de l’ONU. De fet, com també va avançar LA VALIRA, la Fiscalia sol·licita per a l’activista i psicòloga social una pena de 6.000 euros de multa, sis mesos d’inhabilitació per a càrrec públic, i 6.000 euros d’indemnització per al govern del Principat.

    D’altra banda, Stop Violències treballa en la preparació de les jornades pel dret a l’avortament, les quals tindran lloc en menys d’un mes, concretament del 26 al 30 de setembre. La presentació de les jornades es durà a terme al centre cultural la Llacuna (Andorra la Vella) el mateix dia 26. Abans que finalitzin, el dijous 28 de setembre, l’associació feminista assistirà a “un acte molt important”, segons ha pogut saber LA VALIRA, que encara no poden fer públic i sobre el qual informaran més endavant.

    El 30 de setembre, Stop Violències ha convocat una manifestació que començarà a les 12 h a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella i que pretén reivindicar el dret a l’avortament de les dones, el qual està penalitzat al Principat fins i tot en casos de violacions a menors.

    Cartell de les jornades pel Dret a l’Avortament que organitza Stop Violències
    (Visited 59 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari