El 7% de les treballadores de presons ha patit abusos o agressions sexuals de companys

El 46% de víctimes no denuncia quan els autors són interns, una xifra que s'eleva al 90% quan són empleats

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart (ACN)

El 7% de les treballadores de les presons catalanes afirma haver patit abusos o agressions sexuals per part d’un company de feina, i un 4% assegura que, almenys un cop, aquests professionals han exercit violència física contra elles (empentes, cops, bufetades o llançament d’objectes). Així ho ha revelat la primera enquesta sobre violència masclista en l’entorn laboral que ha fet el Departament de Justícia, que promourà la figura d’un referent per activar el protocol contra l’assetjament masclista a la feina i millorarà l’acompanyament a les víctimes.

El 15,3% de les dones han estat víctimes d’alguna agressió sexual per part d’homes de l’entorn laboral. A les presons, el percentatge és del 7%, i entre un 9 i un 10% de treballadores asseguren haver estat víctimes d’aquestes violències masclistes per part dels propis reclusos o altres usuaris dels serveis penitenciaris. Alhora, el 46,3% de les dones agredides per interns no presenta queixes ni denúncies, ni tampoc recorre a cap eina o protocol de l’organització, i aquesta proporció augmenta fins al 89,6% quan les agressions s’han produït per part dels treballadors. L’enquesta també recull que al voltant d’un 10% de les dones que han estat víctimes d’algun tipus de violència per part d’altres professionals no la reconeix com a tal.

A més, el 52% de les dones asseguren que van patir almenys una forma de discriminació laboral per part dels seus col·legues, superiors o subordinats homes. Al 51% alguna vegada l’han apartat de situacions de perill o conflicte per posar un home al seu lloc, i al 60% li han assignat tasques que requereixen més empatia, com escoltar demandes o queixes, o gestionar situacions emocionalment intenses, que podria haver fet un home. Altrament, el 43% de les dones enquestades diu que, en els últims cinc anys, alguna vegada s’ha prioritzat un home per ascendir, i el 48% assegura que, en alguna ocasió, els han assignat tasques de responsabilitat inferior a les que li correspondrien per la seva categoria professional.

Per invertir aquesta dinàmica, s’instaurarà en tots els centres de treball la figura del referent del protocol. Aquesta persona serà qui acompanyi i orienti la víctima en la derivació als recursos especialitzats de suport i ajuda, i ho farà des de l’anonimat i l’acompanyament. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha explicat aquest divendres que “estem compromeses amb el canvi cultural en clau de gènere i amb la transformació feminista del país. Fent públiques les dades, sumem a un canvi que és imparable i imprescindible”.

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari