El TEDH diu que insultar la bandera d’Espanya és llibertat d’expressió

Estrasburg obliga l'Estat a pagar 6.000 euros a un sindicalista condemnat per ultratges a Espanya

Un manifestant cremant una bandera espanyola

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l’Estat espanyol per multar un sindicalista que va llançar insults contra la bandera d’Espanya en senyal de protesta durant una hissada de bandera a una base militar a Ferrol, a Galícia. El jutjat penal de Ferrol va condemnar el sindicalista a pagar 1.260 euros com a autor d’un delicte d’ultratges a Espanya, per haver cridat “cal calar-li foc a la puta bandera” durant la hissada.

En la sentència, el TEDH considera que l’insult a la bandera està protegit per la llibertat d’expressió i condemna Espanya a retornar al demandant els 1.260 euros de multa i a pagar 6.000 euros per danys morals en considerar que la condemna pot haver tingut un “efecte dissuasiu” en el seu exercici de la llibertat d’expressió.

El tribunal admet que el llenguatge utilitzat pel sindicalista pot haver estat “provocatiu”, però es remet a la seva posició “establerta des de fa temps” que la llibertat d’expressió “no s’aplica només a informació o idees que es perceben com inofensives”, sinó també a les que “ofenen, creen impacte o pertorbació a l’Estat o qualsevol sector de la societat”.

El sindicalista va recòrrer la sentència del jutjat de Ferrol a l’Audiència Provincial, però aquesta va confirmar la condemna argumentant que el personal militar present en l’acte va experimentar “un intens sentiment d’humil·liació”. Ara, el TEDH ha donat a raó al condemnat, i considera que la justícia va imposar-li “una sanció excessiva”.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari