Infermeres d’atenció primària ocupen el 65,2% de la seva jornada als malalts crònics

El 30% dels seus pacients tenen més de 80 anys i denuncien dificultats per fer feines d'atenció comunitària

Les infermeres d’atenció primària han d’invertir el 65,2% del seu dia a dia a atendre malalts crònics. Així es desprèn d’una enquesta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) que alerta que l’atenció a la població envellida és tan elevada que impedeix a les professionals poder dur a terme tasques d’atenció comunitària.

El document indica que aquestes feines només representen l’1,8% del total i assenyala que el 30% dels pacients tenen més de 80 anys. També mostra que el lloc en què principalment treballen és a la consulta del Centre d’Atenció Primària – CAP – (76,8%), mentre que el domicili només representa un 7,9%. A més, assenyala que el 84,1% de les treballadores són dones i que la majoria té entre 45 i 56 anys.

Tot i que l’activitat que majoritàriament desenvolupen les infermeres a la consulta presencial és l’atenció als pacients crònics, aquestes professionals també inverteixen un 16,1% del seu temps en fer tasques relacionades amb la promoció i prevenció de la salut; un 13% atendre la demanda aguda; i un 2,5% a efectuar cures de ferides.

D’altres feines vinculades amb tècniques com espirometries, vacunes, electrocardiogrames o analítiques suposen un 0,6% de la seva activitat. Pel que fa a l’àmbit domiciliari, la cura dels malalts crònics segueix sent la principal tasca del col·lectiu, de manera que suposa un 55,8%. Amb tot, l’enquesta mostra que també dediquen un 22,7% de la jornada a la cura de ferides; un 8,4% a l’atenció a processos aguts; i un 6,5% a dur a terme drenatges, ènemes, analítiques o vacunes.

A més, un 0,6% de l’activitat correspon a l’administració de medicació i un 0,6% a mesures d’higiene i confort. L’activitat d’àmbit comunitari que més fan les infermeres d’AIFiCC, és la de promoció i prevenció de la salut. Concretament suposa un 55,5% d’aquesta. Un 14,4% està relacionada amb xerrades de salut i un 13,7% a tasques de coordinació amb agents claus de salut territorials. A més, un 11% s’inverteix en tallers i un 1,4% en feines de mapeig actiu.

Preguntades sobre quina és la mitjana d’edat dels seus pacients, el col·lectiu diu que el 89,6% té entre 56 i més de 80 anys. En concret, un 59,5% correspon a mallats d’entre 56 i 79 anys i un 30,1% a persones de més de 80 anys. Aquest fet, segons AIFiCC, “posa de manifest l’envelliment de la població i com aquesta, amb les seves patologies associades a l’edat, suposa el principal gruix d’atenció de les infermeres d’atenció primària”.

Perfil de les infermeres
El 84,1% de les infermeres són dones, el 14,2% homes i l’1,7% es declara no binari. El 40,3% de les professionals tenen entre 45 i 56 anys; mentre que el 21,6% té entre 36 i 45 anys; el 19,9%, entre 22 i 35 anys: i el 18,2%, entre 57 i 65 anys. Per províncies, el 68,8% treballa a la de Barcelona; el 13,1% a la de Lleida; el 9,7% a la de Tarragona; i el 8,5% a la de Girona.

Per altra banda, el 83,5% de les infermeres de l’AIFiCC treballen en l’àmbit assistencial, d’aquestes un 64,1% treballa fent consulta al CAP; un 7,8% fent atenció a la Infància; un 9% fent gestió de casos; un 4,2% exerceix de referent comunitària; un 3,6% de referent de residència; un 3,6% atén urgències; i un 7,8 fa altres tasques dins d’aquest àmbit assistencial.

Segons l’enquesta, l’11,9% de les infermeres treballen fent gestió, només un 4% es pot dedicar a fer docència i encara menys percentatge, un 0,6%, a recerca.

La presidenta de l’AIFiCC, la infermera Ester Giménez ha lamentat “la poca presència infermea en l’àmbit de la direcció” i ha manifestat la seva preocupació pel que fet que aquestes professionals no disposin de temps per treballar en altres àmbits com la docència o la recerca. En relació amb la situació laboral, el 76,7% de les preguntades disposa de contracte fix, el 16,4% correspon a professionals interines i el 6,8% a eventuals.

(Visited 7 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari