Judici contra l’ús del català als plens de la Catalunya del Nord

Les autoritats franceses no permeten que s'utilitzi el català als plens municipals de localitats com Elna

L'alcalde d'Elna, Nicolàs Garcia, a la dreta durant el judici a Montpeller

La justícia francesa delibera si els ajuntaments de la Catalunya del Nord poden fer servir el català als seus plens, encara que després ho tradueixin al francès. Concretament, es tracta dels municipis d’Elna, Banys, Portvendres i Tarerac, que van canviar el reglament dels plens per fer-hi present la llengua catalana.

La batalla va començar fa un any, quan aquests municipis van canviar el reglament per promoure el català. Això no va agradar a les autoritats franceses, que els van demanar fer marxa enrere.

El primer municipi a canviar el reglament per permetre expressar-se en català va ser Elna, i després van seguir més poblacions com les citades i una quinzena més, si bé només aquestes quatre s’han mantingut fermes i ara arriben a judici.

La ponent pública del Tribunal Administratiu de Montpeller ha avalat l’anul·lació del reglament que permet el català als plens municipals i ha recordat que “la llengua de la República” és el francès.

Els alcaldes denuncien la persecució de l’estat francès i ja avisen que si la justícia no els dona la raó aniran als tribunals europeus per denunciar una vulneració dels drets lingüístics.

“Hem obert una porta, ja hem guanyat”, ha afirmat a la sortida del judici l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia. La sentència es farà pública el 9 de maig.

(Visited 13 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari