Junqueras i Rovira discrepen sobre el futur del lideratge a ERC

Una repetició electoral abocaria els republicans a buscar un nou cap de llista

  El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el candidat del partit el 12-M, Pere Aragonès, saludant-se a l'escenari del Palau de Congressos de Barcelona (ACN)

  ERC haurà de buscar un nou cap de llista si hi ha repetició electoral. El candidat al 12-M, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que abandonarà la “primera línia política”, i que mantindrà la presidència del govern català fins a una nova investidura. Per això, segons ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies (ACN), no repetirà com a cap de llista si es repeteixen les eleccions.

  D’altra banda, a la seu dels republicans dubten que el president d’ERC, Oriol Junqueras, estigui amnistiat a la tardor, quan es repetirien les eleccions. Junqueras no amaga la seva intenció de tornar a ser candidat del partit que vol continuar presidint, però si continua inhabilitat, ERC haurà de buscar un nou cap de llista per afrontar les noves eleccions.

  El partit tampoc compta amb la seva secretària general, Marta Rovira, a Ginebra des del 2018, ja que també està pendent de l’aplicació de l’amnistia. Rovira, a més, està investigada per terrorisme dins la causa del Tsunami Democràtic, situació aboca el partit a buscar un cap de llista alternatiu als seus dos grans lideratges.

  Segons l’estructura orgànica, la següent dirigent és l’adjunta a la secretaria general i portaveu parlamentària del partit, Marta Vilalta. I, pel que fa a l’executiu, la mà dreta d’Aragonès ha estat Laura Vilagrà, a qui el president va ascendir a la vicepresidència ara fa quatre mesos. De moment, però, no hi ha cap nom damunt la taula, i no preveuen obrir encara la carpeta. Almenys fins que prengui més força l’escenari d’una repetició electoral.

  Continuïtat o relleu?

  Aragonès va subratllar dilluns que abandonaria la “primera línia política” per “responsabilitat”, però va afegir que també s’haurien d’assumir “responsabilitats col·lectives” al partit. Totes les mirades es van girar cap a Junqueras, màxim responsable d’ERC, però el president de la formació es veu “amb cor i força” de continuar treballant pel país, i “des del lloc que determini la militància d’ERC, a través dels màxims òrgans sobirans del partit que corresponguin”.

  Junqueras, doncs, vol mantenir la presidència d’ERC, però això xoca amb la seva secretària general, que aposta per una “transició tranquil·la” en la direcció. El partit va reunir l’executiva dilluns a la tarda per valorar els resultats del 12-M, ja amb l’anunci d’Aragonès de fer un pas al costat. L’opció de precipitar un congrés extraordinari al juliol planava damunt la taula, però es va acabar descartant. En tot cas, el conclave se celebraria a finals del 2024 o principis del 2025.

  Rovira aposta per un relleu pausat, sense gaires estridències, i fa una lectura diferent del futur que ha d’assumir el seu partit. La secretària general no descarta que ERC necessiti un relleu, també a la direcció -presidència i secretaria general incloses- per deixar pas a nous lideratges. Aquest canvi de cicle passaria perquè tant Junqueras com Rovira s’apartessin de la cúpula del partit, però això, de moment, topa amb la carta que el president d’ERC ha enviat a la militància.

  L’entorn de Junqueras recorda que ell només es va poder presentar com a cap de llista amb “plenes facultats” a les eleccions del 2012. A la següent convocatòria, el 2015, ERC es va presentar dins la coalició de JxSí, i el 2017 Junqueras sí que va ser cap de llista, però estava empresonat. Als comicis del 2021 el candidat ja va ser Aragonès, com aquest 2024, amb Junqueras encara inhabilitat.

  (Visited 157 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari