La manca de rigor i els errors del ‘Catalangate’, retratats a la Comissió Pegasus del Parlament

Elies Campo, l’activista independentista que va coordinar l’informe, afirma que Citizen Lab es negarà sempre a que un comitè independent analitzi amb quines eines treballa

Elies Campo, coordinador del 'CatalanGate' de Citizen Lab, i el president de la Comissió Pegasus del Parlament, Josep Maria Jové

La compareixença de l’activista independentista Elies Campo, coordinador de l’informe CatalanGate publicat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab, a la comissió Pegasus del Parlament de Catalunya ha confirmat les denúncies de manca de rigor i fiabilitat d’aquest estudi. Campo, que és alhora treballador de Citizen Lab i suposada víctima del CatalanGate, ha deixat ben clar que aquest col·lectiu de Toronto no afluixarà en la seva negativa a deixar que una comissió independent analitzi les conclusions del seu informe, segons el qual els telèfons i dispositius digitals de 65 persones independentistes van ser objecte d’espionatge amb els programes Pegasus i Candiru, propietat de l’empresa israeliana NSO.

Campo ha justificat l’oposició a que una comissió independent analitzi les eines que li van servir per crear el CatalanGate, tal i com li han demanat desenes d’acadèmics i experts en ciberseguretat, dient que “les nostres eines no són públiques perquè sinó les empreses propietàries dels programes d’espionatge corregirien els avantatges que tenim sobre elles”.

El coordinador del CatalanGate no ha contestat moltes de les preguntes que li han formulat els diputats Òscar Aparicio (PSC) i Nacho Martín Blanco (Ciutadans). Per exemple, s’ha negat a informar de quants telèfons ha investigat Citizen Lab per concloure que n’hi havia 65, tots ells de persones independentistes, que havien estat atacats amb programaris maliciosos.  “L’univers pot ser una de les dades que hauríem de comunicar. Ho hem d’avaluar”, s’ha limitat a dir. Tampoc ha volgut desvetllar qui són les cinc persones que apareixen com anònimes, tot i que se les considera independentistes, a l’hora de fer el còmput de les presumptes víctimes citades a l’informe. Entre aquestes suposades víctimes anònimes hi ha una representada per les sigles A.C., que ha substituït en l’informe que hi ha actualment al web de Citizen Lab l’espai que fa un any ocupava Antoni Comín. Aquesta és una de les moltes rectificacions que s’han introduït en el CatalanGate inicial. Campo ho ha ocultat i ha afirmat que les rectificacions responien només “a errors ortogràfics o de transcripció a la terminologia europea”. Entre aquests canvis hi ha, per exemple, la de la data en què se suposa que va ser infectat el telèfon d’Andreu van der Eynde, advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.
Pel que fa al fet que Elies Campo es presenti com a exalt càrrec de l’empresa Telegram malgrat que el portaveu d’aquesta empresa Remi Vaughn hagi dit que mai l’han contractat, ha explicat que molts dels partits representats a la comissió Pegasus es van posar en contacte amb ell quan hi treballava. Vaughn va declarar a EL TRIANGLE que Telegram messenger li va facilitar una adreça de correu perquè el fes servir com a voluntari però que mai el van contractar i molt menys com a alt càrrec.

Campo no ha contestat tampoc la pregunta de Nacho Martín Blanco en relació a la seva participació en el Tsunami Democràtic. El president de la mesa de la Comissió, Josep Maria Jové, ha bloquejat aquesta pregunta argumentant que no tenia a veure amb la raó de la seva compareixença. Tant ell com els portaveus dels partits independentistes de la comissió Pegasus han desautoritzat els informes crítics amb la qualitat científica del CatalanGate de Citizen Lab, uns informes els autors dels quals no compareixeran al Parlament perquè el corró de JxCat, ERC i la CUP ho ha impedit.

(Visited 625 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari