El Parlament condemna la burla dels deportats catalans a Mauthausen que es va fer a ‘Zona Franca’

Rebutja la banalització del patiment de les víctimes del sistema nazi i exigeix a TV3 respecte a la memòria de les persones que van morir al camp d’extermini

Joel Díaz, el 20 d'octubre del 2022, després de burlar-se dels deportats catalans a Mauthausen al programa 'Zona Franca'

La Comissió de Justícia del Parlament va aprovar, el 2 de març, una resolució en què reprova la burla dels deportats catalans que van morir al camp d’extermini nazi de Mauthausen que va fer Joel Díaz al programa Zona Franca de TV3, el 20 d’octubre del 2022. En el seu monòleg inicial del programa, Díaz va parlar de la Fira del Llibre de Frankfurt i va dir que “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no ha passat prou temps, encara, no?, perquè faci gràcia això?”.

Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, que vetlla per la memòria dels deportats i els supervivents dels camps d’extermini nazis, va enviar l’endemà una queixa formal a Zona Franca demanant una rectificació immediata al programa. Aquesta rectificació no es va produir i en l’emissió següent de Zona Franca, un dels seus col·laboradors, Adri Romeo, va qualificar l’Amical de Mauthausen de ‘fills de puta’”.

Els diputats socialistes Alícia Romero, Ruben Viñuales i Ferran Pedret van presentar, el 28 d’octubre, una Proposta de resolució a la Comissió de Justícia del Parlament, en què reclamaven que rebutgés els comentaris esmentats i es recordava que al camp d’extermini de Mauthausen i al seu camp satèl·lit de Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans.

El text de la resolució aprovat per la Comissió de Justícia diu que “el Parlament de Catalunya rebutja la banalització del patiment de les víctimes del sistema concentracional nazi i exigeix respecte a la memòria de les persones deportades als camps de concentració i d’extermini del nazisme”. A més, manifesta que “no obstant el dret a la llibertat d’informació i expressió, el servei públic de comunicació audiovisual competència de la Generalitat té per missió específica preservar d’una manera especial la memòria històrica i el patrimoni de llurs testimonis” i estima que “els mitjans audiovisuals de la Generalitat han de coadjuvar a difondre entre les generacions presents i futures el respecte per les persones víctimes de les violacions dels drets humans, el reconeixement de les persones, organitzacions i institucions que van lluitar per les llibertats i els drets democràtics i el coneixement del sistema de llibertats de què ha de gaudir una societat democràtica”.

Aquesta condemna contrasta amb la resposta que van donar a la denúncia per la burla dels deportats la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, que va dir al Parlament que aquest tipus de programes són “cultura catalana” i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Xevi Xirgo, i el director de TV3, Sigfrid Gras, que van afirmar que es podia tolerar perquè entrava dins dels “límits de l’humor”. El Memorial Democràtic de la Generalitat no ha considerat oportú manifestar-se entorn aquesta polèmica.

La condemna del Parlament a la burla de les víctimes del camp de concentració nazi de Mauthausen arriba quatre mesos i mig després que la fes Joel Díaz a TV3 i quan ja no presenta Zona Franca.

La Comissió Europea té pendent definir-se sobre aquesta qüestió arran de la denúncia que hi va presentar l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas.

(Visited 422 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “El Parlament condemna la burla dels deportats catalans a Mauthausen que es va fer a ‘Zona Franca’”

  1. en serio que cal fer acudits amb aquest tema? això és llibertat d’expressió? doncs segurament però pobre diable si realment no te mes arguments per intentar fer riure, simplement patètic

    Respon

Feu un comentari