Espanya i Portugal fan una cimera amb una agenda transfronterera i democràtica

Lluna de mel ibèrica en una cimera a Lanzarote amb protagonisme de l'Atlàntic euroiberoamericà

Pedro Sánchez i António Costa
Pedro Sánchez i António Costa

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez i el primer ministre de Portugal, António Costa, presideixen aquest dimecres a Lanzarote una nova Cimera Ibèrica, que es farà només quatre mesos després de l’última edició. El dimarts, Sánchez i Costa van visitar la Casa Museu de l’escriptor portuguès José Saramago a Lanzarote. Segons les fonts consultades, el Govern ha escollit aquest lloc per celebrar la XXXIV edició de la Cimera per la seva vinculació amb el Nobel, una figura iberista que uneix els dos països i va residir a l’illa durant els darrers anys de vida. També es va celebrar un sopar de benvinguda entre els ministres i caps de Govern al Castell de San José.

“Portugal i Espanya: Europa a l’Atlàntic”, és el lema oficial de la Cimera Ibèrica que pretén donar un missatge d’unitat sobre els llaços ibèrics, iberoamericans i europeus que hi ha a les illes atlàntiques de la Macaronèsia iberòfona. Tots dos països volen intercanviar opinions prèviament a la Presidència espanyola del Consell de la UE, perfilant les prioritats que tenen en comú en el marc de l’agenda de les polítiques europees i iberoamericanes. Per la proximitat ibèrica amb Amèrica Llatina, la proximitat de la Cimera Iberoamericana i la propera visita de Lula a la Península, tots dos governs esperen que es vegi reflectida durant la Presidència espanyola de la UE, el segon semestre de l’any, amb la Cimera CELAC- UE.

A Moncloa destaquen que s’ha volgut mantenir la periodicitat anual de la bilateral lusoespanyola i subratllen que hi ha noves fites i molts temes a tractar malgrat que l’última edició es va dur a terme -recentment- el mes de novembre passat a Viana do Castelo. Assenyalen així que hi ha diversos punts per felicitar-se, com que l’Excepció Ibèrica continua funcionant i queda per veure si s’estén fins a final d’any. També l’acord amb el cap de la república francesa, Emmanuel Macron, per dur a terme el corredor d’hidrogen H2Med, aconseguit a la Cimera Euromed 9 celebrada al desembre a Alacant.

MEMORÀNDUMS D’ENTESA

D’aquesta manera, està previst que Espanya i Portugal signin una declaració d’intencions sobre formació en economia social, a càrrec dels departaments de Treball. A Educació, arribaran a un acord sobre el Projecte d’Escoles Bilingües i Interculturals de Frontera, que afecta deu centres portuguesos i sis espanyols, en col·laboració l’OEI. Així mateix, es destacaran la col·laboració bilateral entre els ministeris de Cultura i se signarà un memoràndum per realitzar una agenda cultural comuna d’Espanya i Portugal per a aquest any 2023, amb 40 activitats, en el marc de l’Estratègia Comuna de Desenvolupament Transfronterer.

Se signaran també memoràndums d’entesa (MOU) sobre revitalització de llogarets transfronterers, que depèn del departament de Teresa Ribera i el Ministeri de Cohesió Territorial de Portugal i sobre el campus rural transfronterer, amb l’objectiu d’establir pràctiques universitàries en petits municipis i llogarets de la zona. Sobre Justícia, segellaran un MOU sobre utilització de tecnologies digitals a l’administració de Justícia per millorar els serveis, centrat especialment a les zones de frontera. A Universitats, acordaran intensificar el reconeixement de períodes destudis, títols i diplomes.

A més, hi ha la possibilitat que Espanya i Portugal signin diverses declaracions d’intencions, una per establir les bases del futur premi Magallanes-Elcano que es va acordar amb motiu del V centenari de la circumnavegació del planeta. També, per establir una programació cultural creuada fins a finals del 2023 i el 2024 per commemorar els 50 anys de democràcia a la Península, amb èmfasi en l’experiència ibèrica de la Revolució dels Clavells. Un projecte que EL TRAPEZIO acompanya i que ha estat recolzat amb entusiasme el ministre Miquel Iceta.

Pel que fa a l’energia, Espanya i Portugal tractaran tema que estan en discussió actualment a la Unió Europea, però no s’espera que adoptin decisions, sinó que en constatin la posició comuna. Esperen a més continuar avançant al corredor d’hidrogen H2Med i s’està treballant per incloure a la declaració final una menció al tram Celorico da Beira i Zamora.

QUINS MINISTRES PARTICIPEN?

Amb Sánchez, aniran la vicepresidenta segona i ministra de Treball Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre d’Exteriors, la Unió Europea i la Cooperació, José Manuel Albares; i les titulars de Justícia, Pilar Llop; Transports Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez i Educació i Formació Professional, Pilar Alegría. També, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; la ministra de Sanitat, Carolina Darias i el ministre d’Universitats, Joan Subirats.

Pel costat d’António Costa, estaran els ministres d’Exteriors, João Gomes Cravinho; de Justícia, Catarina Sarment e Castro; de Cultura, Pedro Adão e Silva; de Ciència i Ensenyament Superior, Elvira Fortunato; d’Educació, João Costa; de Treball i de Seguretat Social, Ana Mendes Godinho; de Sanitat, Manuel Pizarro; de Medi Ambient, Duarte Cordeiro; de les Infraestructures, João Galamba; i de Cohesió Territorial, Ana Abrunhosa.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari