Missil a la linia de flotació del ‘Catalangate’ a Europa

El professor José Javier Olivas, vetat per la Comissió Pegasus de l’Europarlament, presenta a Brussel•les un estudi demolidor contra l’informe de Citizen Lab

Reunió de la Comissió PEGASUS del Parlament europeu, aquest dijous 9 de febrer

El professor del departament de Ciències Polítiques i de l’Administració de la UNED José Javier Olivas va presentar la tarda d’aquest dijous 9 de febrer a la seu del Parlament europeu un informe demolidor que qüestiona a fons la qualitat, rigor i credibilitat del CatalanGate que va publicar el col·lectiu canadenc Citizen Lab l’abril de l’any passat segons el qual 65 persones partidàries de la independència de Catalunya haurien estat espiades amb els programaris maliciosos Pegasus i Candiru. Olivas va presentar aquest treball, titulat “El cas Pegasus. Una revisió crítica de l’informe CatalanGate de Citizen Lab, en companyia de l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas.

La presentació de l’informe d’Olivas es va produir el mateix dia que la Comissió d’investigació del cas Pegasus al Parlament europeu feia una sessió de treball. Olivas va ser vetat per comparèixer a aquesta comissió tot i que havia estat invitat prèviament. Tres dies abans de comparèixer, els responsables de la comissió van comunicar el professor de la UNED que havien anul·lat la seva invitació. Aquesta anul·lació es va produir per les pressions que va fer Ronald Deibert, director de Citizen Lab, amenaçant amb no enviar cap representant d’aquest col·lectiu a explicar el seu CatalanGate al Parlament europeu i intentant desprestigiar el treball d’Olivas. Jordi Cañas el traslladarà, però, a la Comissió PEGA del Parlament.

“El cas Pegasus. Una revisió crítica de l’informe ‘CatalanGate’de Citizen Lab” consta de 237 pàgines i conclou que el dossier publicat per aquest col·lectiu està farcit de “tot tipus d’irregularitats i conflictes d’interessos”. També considera que “pot estar actuant de manera parcial i poc rigorosa per ajudar les grans empreses tecnològiques i a partits polítics separatistes a presentar demandes legals”. “Les proves aportades per l’informe CatalanGate són clarament insuficients per formular acusacions específiques, com les que es dirigeixen contra el Govern espanyol. No hi ha motius suficients per afirmar que Espanya ha participat en un espionatge il·legal, il·limitat, innecessari o desproporcionat de polítics i activistes catalans, com suggereix Citizen Lab”, assegura el professor José Javier Olivas, que, d’altra banda, va recalcar que “no és acceptable acadèmicament” que Citizen Lab oculti les dades que l’han portat a les conclusions del seu informe. També ha denunciat les rectificacions que ha afegit Citizen Lab al seu CatalanGate d’ençà que el va publicar i Cañas es va preguntar perquè acusa el govern espanyol d’espionatge quan els serveis d’intel·ligència d’altres països, com el dels Estats Units, podria voler estar al corrent de les negociacions de l’ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb emissaris del Kremlin per aconseguir el seu suport a la independència de Catalunya.

La comissió del Parlament europeu que investiga l’espionatge amb Pegasus a diversos dels seus estats membres ha entrat ja en la fase final. D’aquí a uns deus dies representants d’aquesta comissió visitaran Espanya, tot i que la fase d’entrega d’esmenes a les seves conclusions ja està tancada. D’alguna manera o altra, els seus membres hauran de tenir en compte l’informe de José Javier Olivas i el seu contundent alegat contra el rigor i fiabilitat del CatalanGate que han promogut conjuntament Citizen Lab i un sector de l’independentisme català.

(Visited 477 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari