El Suprem britànic no permet un nou referèndum a Escòcia sense el vistiplau de Londres

El Tribunal Suprem del Regne Unit sentència que Escòcia "no té el poder de legislar" sobre això

Nicola Sturgeon

Escòcia no pot convocar un referèndum d’independència sense acord amb el govern britànic. Això és el que ha sentenciat el Tribunal Suprem del Regne Unit aquest dimecres. La decisió s’ha pres per unanimitat.

El tribunal ha argumentat que la convocatòria d’un referèndum forma part dels “afers reservats” i que Escòcia “no té el poder de legislar” sobre aquestes qüestions, reservades al Parlament britànic.

El govern escocès proposa convertir les pròximes eleccions al Regne Unit en un referèndum de facto sobre la independència del país. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha anunciat el seu pla B, després que la justícia britànica hagi tombat la possibilitat d’un referèndum sense el vistiplau de Londres.

“El Partit Nacional Escocès no abandona la via del referèndum: és Westminster que la bloqueja. Hem de trobar i trobarem una altra via legal, democràtica i constitucional perquè els escocesos expressin la seva voluntat. Per mi, això passa per unes eleccions. Les properes són eleccions generals al Regne Unit, que seran la primera oportunitat i la més clara per celebrar un referèndum de facto”, ha declarat.

La decisió del tribunal arriba poc més d’un mes després de les dues vistes en què les parts van explicar el seu posicionament. El govern escocès va defensar que era “d’interès públic” aclarir la qüestió.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides