Joel Díaz creu que té dret a fer burla dels deportats catalans a Mauthausen a ‘Zona Franca’

“La llibertat d’expressió l’has de defensar per escoltar coses que potser no t’agraden, cosa que també és aplicable als programes d’humor que es fan de matinada a TV3”, diu

  Joel Díaz, al programa 'Zona Franca' d'avui, mentre defensa que la llibertat d'expressió empara la seva burla dels deportats catalans a Mauthausen

  El presentador de Zona Franca, de TV3, Joel Díaz, ha justificat al programa emès la matinada d’aquest dimarts 1 de novembre la burla dels deportats catalans al camp d’extermini nazi de Mauthausen que va fer el passat dia 20 d’octubre. Ha introduït aquesta defensa després de parlar de l’adquisició de l’empresa Twitter per part del milionari Elon Musk.

  “Perquè sempre que et toca defensar la llibertat d’expressió ho has de fer donant la cara per autèntics subnormals?, em pregunto jo. És una putada defensar aquesta gent, però s’ha de fer. Així funciona la llibertat d’expressió. L’has de defensar per escoltar coses que potser no t’agraden, cosa que, per cert, també és aplicable als programes d’humor que es fan de matinada a TV3. Aquí ho deixo”, ha afirmat i, tot seguit, ha afegit: “Jo l’he colat”. Ha tancat el tema demanant un aplaudiment a la llibertat d’expressió per part del públic.

  Díaz va començar el Zona Franca del dia 20 d’octubre fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no?, perquè faci gràcia això?”.

  Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, porta demanant des del dia 21 que es faci una rectificació d’aquesta burla a Zona Franca. No només no s’ha produït aquesta rectificació, sinó que al primer programa després de la queixa de Calvo, Joel Díaz va entrevistat un convidat, Adri Romeo, que va qualificar de “fills de puta” Amical de Mauthausen.

  El director de TV3, Sigfrid Gras, va justificar que no es faci la rectificació que demana Juan Manuel Calvo perquè, segons ell, seria contraproduent. “Vam considerar que encara seria més negatiu disculpar-se en el programa perquè la gent aniria a buscar de què ens estàvem disculpant”, va argumentar Gras a la sessió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del passat divendres. Díaz creu que no té que disculpar-se de res perquè la llibertat d’expressió empara la seva burla a TV3 dels deportats catalans al camp d’extermini e Mauthausen. El director del programa, Adrià Serra, va enviar una carta al president de Amical de Mauthausen demanant disculpes “si s’havia sentit ofès”. Lògicament, aquestes excuses no satisfan Amical de Mauthausen que continua reclamant que la retractació es faci durant l’emissió de Zona Franca.

  A Mauthausen i al seu camp satèl·lit de Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  NOTES ESPECIALS

  Notícies més llegides

   

  Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.