La Fiscalia secunda paralitzar la comissió rogatòria de la justícia andorrana contra Mariano Rajoy

El ministeri públic considera vulnerats "el dret de defensa i els principis constitucionals" de l'expresident

Mariano Rajoy, expresident del Govern d'Espanya (Wikimedia Commons)
Mariano Rajoy, expresident del Govern d'Espanya (Wikimedia Commons).

La Fiscalia espanyola considera que l’Audiència Provincial de Madrid ha vulnerat “el dret de defensa i els principis constitucionals” de l’expresident del Govern Mariano Rajoy en tramitar una comissió rogatòria enviada per les autoritats d’Andorra per la querella que s’investiga a Andorra en relació amb l’operació Catalunya i per la qual l’excap de l’Executiu està imputat al Principat. El Ministeri Públic, en conseqüència, ha secundat que se suspengui l’execució de la sol·licitud.

En un escrit del passat 20 de setembre, al qual ha tingut accés Europa Press, la Fiscalia Provincial de Madrid demana que s’estimi el recurs de queixa presentat per la representació de Rajoy, que considera que el Jutjat d’Instrucció 32 de Madrid no va realitzar el “previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional” en donar tràmit a la citada rogatòria.

En concret, l’expresident denunciava que el magistrat no va dur a terme un control de la “tutela dels drets i llibertats dels qui es veuen afectats per la diligència sol·licitada per l’autoritat judicial requeridora”. Lamentava, a més, que procedís “de manera automàtica a l’execució del sol·licitat”, la qual cosa impedia la “possibilitat de recurs i intervenció de la part afectada”, vulnerant d’aquesta forma els seus drets.

Però, a més, la defensa de Rajoy al·ludia a una possible falta de jurisdicció de la justícia andorrana per als fets objecte de la querella interposada contra el seu defensat. La justícia del principat li investiga al costat dels seus exministres d’Economia i Interior Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz per la seva presumpta relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l’exvicepresident Oriol Junqueras.

Els fets denunciats en les querelles estan relacionats amb presumptes extorsions, coaccions i xantatge des de 2014 per part d’agents de la Policia Nacional a responsables de la Banca Privada d’Andorra (BPA) per conèixer “mitjançant vies il·legals” una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana de diversos governants de Catalunya i els seus familiars, entre ells Pujol, Mas i Junqueras.

La Fiscalia, en la línia amb el denunciat per l’expresident, considera que “no hi ha motiu ni base legal per a inadmetre” el recurs formulat per Rajoy “contra la resolució judicial dictada en el procés d’execució d’una comissió rogatòria, màximament quan el contingut de la sol·licitud de l’autoritat judicial andorrana no és una simple notificació sinó també un requeriment”.

Així les coses, el Ministeri Públic explica “que tractant-se de suspendre o no l’execució d’una comissió rogatòria sobre la qual penja un recurs de queixa i un eventual recurs de reforma contra la seva admissió a tràmit, es considera raonable i pertinent acordar la suspensió” d’aquesta.

I això és així, addueix la Fiscalia, “atès que la suspensió no causa un perjudici a cap de les parts, no s’ha al·legat urgència per part de l’autoritat requeridora i per contra, la seva execució anticipada faria esdevenir inútil l’hipotètic resultat del recurs”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.