L’ONU acusa a Rússia de cometre crims de guerra a Ucraïna

La UE debatrà si deixarà entrar als desertors russos que demanin protecció internacional o si tancarà la porta als futuribles refugiats

El president de Rússia, Vladímir Putin, a la televisió russa (Kremlin)
El president de Rússia, Vladímir Putin, a la televisió russa (Kremlin).

Després d’estar a territori rus al juny, la missió d’investigació de l’ONU a Ucraïna ha indicat que Rússia ha comès crims de guerra durant la invasió. “Ens va impactar el gran nombre d’execucions perpetrades a les àrees que visitem”, ha assenyalat el president d’aquesta comissió tripartida, Erik Mose, a la compareixença davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

Segons la comissió, moltes persones prèviament detingudes han estat assassinades d’aquesta manera. Mose ha explicat que molts morts tenien les mans lligades a l’esquena, ferides al cap i corts a la gola. Aquests fets, ha argumentat, demostren que es van produir execucions sumàries.

Desertors russos

Encara no hi ha una gran quantitat de desertors fugint de la mobilització de reservistes que ha ordenat el president de Rússia, Vladímir Putin. No obstant això, la presidència de la Unió Europea, que la República Txeca lidera aquest semestre, ha proposat debatre sobre com s’ha d’actuar: deixar entrar als qui demanin protecció internacional o tancar la porta als futuribles refugiats russos.

Els ambaixadors permanents dels Vint-i-set parlaran sobre aquest assumpte i altres qüestions a una reunió del mecanisme integrat de resposta a les crisis polítiques (IPCDR) convocat per la presidència txeca. “La decisió de convocar aquesta reunió ràpidament demostra la serietat amb què ens prenem els actuals esdeveniments a Rússia i Ucraïna i el nostre compromís de coordinar una resposta eficaç”, ha explicat la presidència de la UE.

Cinc països de la UE (les repúbliques bàltiques, Polònia i la República Txeca) ja han anunciat que no obriran les seves portes als russos que fugin de la mobilització militar. “Comprenc que els russos fugin de les decisions cada vegada més desesperades de Putin, però aquells que fugen del seu país perquè no volen complir amb el deure que els imposa el seu propi Estat no compleixen els criteris per rebre un visat humanitari”, ha assegurat Jan Lipavsky, ministre d’exteriors de la República Txeca, el primer país que va prohibir l’expedició de visats turístics als russos després de la invasió.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari