Educació es contradiu i amplia amb barracons tres instituts de Tarragona

El 2019 el Departament d’Educació va prometre retirar 700 mòduls prefabricats en set anys

Barracons de l'Institut Miami de Mont-roig (Tarragona)
Barracons de l'Institut Miami de Mont-roig (Tarragona).

Els alumnes catalans encara continuen esperant el resultat de la promesa d’Educació. El Departament, liderat per Josep Gonzàlez-Cambray des del 2018, va proposar el 2019 un pla per retirar 700 barracons en set anys amb un pressupost de 580 milions d’euros. En aquell moment hi havia 1.013 mòduls prefabricats a Catalunya. En el curs 2021-22 només s’havia reduït la xifra fins a 1.006.

En aquest curs 2022-23, en comptes de disminuir el nombre de barracons construint les instal·lacions necessàries, el Departament d’Educació està ampliant amb nous mòduls a tres instituts de Salou, Vila-seca i Mont-roig. Els centres han demanat que no es s’allargui més el problema i que es realitzin ampliacions definitives per fer front a la saturació d’espais per l’increment d’alumnes.

Instal·lacions dignes per als alumnes

Fa anys que els representants de l’Institut Vila-seca, el Marta Mata de Salou i l’Institut Miami de Mont-roig estan reclamant una solució per donar una educació de qualitat davant el creixement natural d’alumnes, al que s’ha sumat l’arribada de refugiats des d’Ucraïna a Salou i Vila-seca.

L’Institut Vila-seca estava projectat fa 25 anys per a 500 alumnes i, en l’actualitat, es fa classe a 700 estudiants. 40 són refugiats ucraïnesos. “Estem molt massificats i cada vegada hi ha més gent. Teníem el gimnàs partit en dos com a aules de batxillerat, la cafeteria partida en dues com a aules de música i del PFI (Programa de formació i inserció), l’aula magna dividida en dues també per fer classes i totes les aules petites ocupades”, ha explicat la directora, Mercedes Bermejo, al Diari de Tarragona.

12 anys amb barracons ‘provisionals’

Un cas diferent és el de l’Institut Miami. Els seus alumnes fa 12 anys que sobreviuen estudiant en barracons provisionals. La Generalitat ha promès que construirà un institut nou. Es preveu que les obres no acabin fins al curs 2025-26, ja que s’han retardat un any més del pla inicial.

En l’actualitat, compta amb uns 250 estudiants amb tres grups per curs. Les instal·lacions estan preparades només per a dos conjunts d’alumnes. “No tenim suficients espais per atendre totes les necessitats de l’institut. De moment, aquest mòdul ens serveix per cobrir les necessitats actuals, però la tendència per als pròxims anys és continuar creixent en nombre d’alumnes i necessitarem molts més espais”, ha indicat Montse Llebaria, directora del centre.

(Visited 205 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari