Frustració independentista davant el poc recorregut del seu ‘CatalanGate’

Els dirigents polítics i socials i els mitjans de comunicació que han impulsat aquesta campanya lamenten els pocs resultats aconseguits malgrat l’esforç, el temps i els diners que hi han dedicat

Roda de premsa a Brussel·les del sanedrí independentista per denunciar el que han batejat com a 'CatalanGate', el 19 d'abril

La campanya del CatalanGate, preparada durant més d’un any i mig per dirigents independentistes, amb gran dedicació d’esforços i diners, ha tingut molt menys impacte polític i social del que esperaven els seus promotors. Fa quasi dos anys, el sanedrí independentista format pels líders de Junts i ERC i les plataformes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural va encarregar al laboratori de tecnologia i drets humans canadenc Citizen Lab que elaborés un informe sobre l’espionatge amb el programari Pegasus que havien patit o creien haver patit alguns d’ells ara fa gairebé dos anys. Citizen Lab va publicar el 18 d’abril passat aquest informe, batejant-lo CatalanGate, el mateix nom del portal que havia creat l’ANC tres mesos abans, on s’arribava a la conclusió que 65 líders i partidaris de la independència de Catalunya havien estat espiats amb Pegasus i que totes les sospites apuntaven a que els responsables d’aquest espionatge havien estat els serveis secrets espanyols, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Els membres del sanedrí confiaven que aquesta maniobra faria revifar el moviment independentista i els ajudaria en la seva temptativa d’anular els processos judicials que tenen oberts. La realitat, però, no ha estat la que desitjaven.

Els primers en suavitzar el to de les exigències de dimissions i respostes radicals han estat els dirigents d’ERC. Malgrat l’anunci de congelació de relacions amb el govern espanyol fet pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, després que la directora del CNI, Paz Esteban, confirmés que aquest centre l’havia espiat, ERC ha acceptat tornar a la taula de diàleg després d’una reunió entre els presidents dels dos governs. Carles Puigdemont, des de Bèlgica,i Laura Borràs i Jordi Turull, des de la nova direcció de Junts, continuen exhibint l’espantall del CatalanGate per cremar les naus de les relacions entre els dos governs, sense gaire fortuna.

Dos dels mitjans digitals referència de l’independentisme català no dissimulen la seva frustració davant aquesta situació. “Com Espanya ha neutralitzat el CatalanGate en tres mesos?”, es preguntava el Vilaweb de Vicent Partal. “Perquè s’està tapant l’espionatge de Pegasus?”, es queixava José Antich, en l’editorial del seu El Nacional, el passat 18 de juliol. Antich mantenia la il·lusió que el CatalanGate encara tindrà un cert recorregut com a eina de mobilització independentista i de desgast del govern espanyol. “És important que Citizen Lab doni tard o d’hora noves notícies de la seva investigació, ja que en ser un organisme privat no està sotmès a l’escrutini de cap govern. Consta que hi continuen treballant després del primer lliurament de noms i que només és qüestió de temps”, escrivia en aquesta editorial.

Amb més dades sobre la taula o no, el cas és que el CatalanGate s’ha desinflat, que l’informe de Citizen Lab ha rebut nombroses crítiques per la manca de rigor científic, que la Universitat de Toronto es resisteix a que una comissió d’investigació neutral analitzi les dades que han dut el laboratori canadenc a les seves conclusions i que la comissió d’investigació del cas Pegasus que amb tan rebombori van presentar les formacions independentistes ha trigat dos mesos i mig en anomenar president i no funcionarà fins després de les vacances d’estiu.

(Visited 524 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari