Peyu i Jair Domínguez menystenen ara la comunitat gitana a ‘El búnquer’ de Catalunya Ràdio

La comissió de control parlamentari de la CCMA ha aprovat que hi comparegui la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya arran dels insults proferits al programa ‘Bricoheroes’ de TV3

Peyu i Jair Domínguez, amb un retrat de la poetessa gitana Papusza, al programa 'El búnquer', el 2 de juny

La comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va aprovar, en la seva reunió del 17 de juny, la compareixença d’una representació de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) perquè expressi el seu malestar pels insults que va rebre aquesta comunitat al programa Bricoheroes, de TV3, al llarg d’aquesta temporada. La proposta, presentada per Ciutadans, va comptar amb el suport de tots els grups polítics. A la denúncia dels insults que els van dedicar els protagonistes de Bricoheroes, Lluís Jutglar (Peyu) i Jair Domínguez, la FAGIC haurà d’afegir la del menyspreu envers la seva comunitat per part d’ells, el passat 2 de juny, al programa El búnquer.

El búnquer s’emet de dilluns a divendres, de 10 a 11 de la nit, a Catalunya Ràdio. La primera part repassa la trajectòria d’algun personatge que Peyu i Domínguez consideren que té interès que conegui la seva audiència. La segona part la protagonitza el públic present a l’estudi on es fa el programa i els oients que hi envien notes de veu. També hi participa la professora de música Neus Rossell. La protagonista del programa emès el 2 de juny va ser Papusza, que és considerada la primera poetessa gitana. Van explicar que va aprendre a llegir i escriure d’amagat de la seva família gitana perquè fer-ho contravenia les tradicions de la comunitat. Quan la seva família va descobrir que feia poemes la va sotmetre a judici.

Jair Domínguez va intervenir dient que a un judici gitano “encara que hi vagis amb en Cuevillas no hi pots entrar”. Jaume Alonso Cuevillas és l’advocat de Domínguez. Tot seguit va passar a parlar en un castellà ridícul, com de persona analfabeta: “Usté no entra aquí. No é del clan”. Va afegir: “És possible que et facin un judici i no t’ho diguin a tu i vinguin a matar-te després”. I va tornar a parlar en castellà posant veu a un suposat gitano: “É que por la ley gitana vamo a cortarte lo cojone”. Peyu va intervenir per assegurar que “això no passa ara, això passava abans”, a la qual cosa Domínguez va respondre amb una rialla d’incredulitat.

La FAGIC va demanar el febrer que es cancel·lés el programa Bricoheroes i que els seus protagonistes demanessin disculpes pels insults cap a la comunitat gitana. En dos episodis del programa Peyu i Jair Domínguez van tractar els membres d’aquesta comunitat de lladres, van referir-s’hi com a fiaires i van fer broma amb la desnutrició de les víctimes dels camps de concentració nazis. Vicent Sanchis, aleshores director de TV3, es va reunir amb representants de la FAGIC, la Fundació Secretariat Gitano, la Fundació Privada Pere Closa i l’emissora de ràdio Veus Gitanes i els va prometre que no es repetirien els insults, però les bromes sobre les víctimes dels camps nazis o l’etiqueta de firaires als membres de les comunitats gitanes les van fer a un capítol de Bricoheroes posterior a aquesta reunió. El 75% dels gitanos d’Europa van ser eliminats pels nazis.

Bricoheroes no es va cancel·lar però no continuarà la temporada que ve a TV3. El búnquer està emetent ara la seva segona temporada. Encara no ha renovat per la que ve. Segur que al portaveu de la FAGIC que intervingui a la comissió de control parlamentari de la CCMA també li agradaria que el cancel·lessin.

(Visited 501 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari