La trama russa de Puigdemont porta avui Elsa Artadi davant el jutge

L’ex-consellera de Presidència i ex-portaveu de JxCat al Parlament haurà de donar explicacions de les seves reunions amb emissaris russos que prometien suport econòmic i militar a la independència

Elsa Artadi, al portal 'Catalangate' de l'ANC on consta com una de les persones espiades amb el programari 'Pegasus'

L’ex-consellera de Presidència de la Generalitat i ex-portaveu del grup de JxCat al Parlament de Catalunya Elsa Artadi haurà de donar explicacions avui davant el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona de les dues reunions en què va participar l’octubre de 2017 amb emissaris russos que prometien el suport econòmic i militar del Kremlin a la independència de Catalunya. El titular del jutjat, Joaquín Aguirre, l’ha cridat a declarar, aquest 31 de maig, com a testimoni d’aquestes reunions, una de les quals es va realitzar en presència de l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La participació d’Artadi en aquestes reunions va ser desvelada per Víctor Terradellas, ex-responsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya, en unes declaracions fetes també davant el jutge Aguirre, l’11 de maig. La primera d’aquestes reunions va tenir lloc el 26 d’octubre a la Casa dels Canonges, residència oficial del president de la Generalitat annexa al palau del govern català a la plaça de Sant Jaume. Hi van assistir Puigdemont, Artadi, Terradellas, un empresari català, Jordi Sardà, i dos emissaris russos: Sergei Motin i Nikolay Sadovnikov.

L’endemà, Puigdemont va enviar Artadi a una nova reunió amb interlocutors russos que, segons ha informat El Confidencial, va tenir lloc a l’Hotel Colon, molt a prop del Palau de la Generalitat. El mateix dia que va tenir lloc aquesta reunió, el Parlament va declarar la independència de Catalunya, per iniciativa del govern presidit per Puigdemont. Els emissaris del Kremlin havien proposat als governants catalans el seu suport a aquesta independència, amb l’aportació de grans quantitats de diners i 10.000 soldats russos, a canvi que Catalunya es convertís en un paradís fiscal per les criptomonedes. El Confidencial precisa, a la seva informació, que la seva pretensió era que la legislació de la Catalunya independent reconegués només quatre criptomonedes. La seva voluntat era atemptar contra la solidesa i fortalesa de l’euro, en sintonia amb la política del Kremlin de desestabilitzar Europa.

Elsa Artadi, en la seva compareixença davant el jutge d’avui, podrà aclarir quins emissaris russos van participar a la trobada de l’Hotel Colon, ja que no ha transcendit que Víctor Terradellas donés els seus noms en la seva declaració del passat dia 11. Artadi va anunciar cinc dies abans que Terradellas confirmés la seva participació en les dues reunions, que renunciava a encapçalar la candidatura de JxCat en les properes eleccions municipals a Barcelona. Havia estat aclamada com a candidata el 3 de febrer però el 6 de maig va convocar una conferència de premsa, sense preguntes dels periodistes, en la qual va anunciar que deixava la política activa.

El 18 d’abril, Artadi va aparèixer com una de les víctimes de l’espionatge de 65 independentistes catalans amb el programari Pegasus denunciat en l’informe elaborat pel laboratori de recerca canadenc de tecnologia i drets humans Citizen Lab. També figura entre les 18 persones que la directora del CNI, Paz Esteban, va explicar a  la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, el 5 de maig, que havien estat espiades pels serveis secrets espanyols.

“He treballat sempre amb la màxima dedicació i compromís en totes les responsabilitats que he tingut, he viscut dedicada a la feina sense concessions. Però ara no puc més, no tinc energia per continuar servint la ciutadania com es mereix, la ciutat i el país, no em sento amb forces per continuar”, va dir en una intervenció en què li va costar contenir les llàgrimes. Va afirmar que la seva renúncia era per raons personals i que no tenia res a veure amb la política i amb l’actualitat. Que avui hagi de declarar davant el jutge per la seva vinculació amb la trama russa que envolta Puigdemont segur que hi ha influït.

(Visited 257 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari