La Universitat de Toronto haurà de justificar el fitxatge d’Elies Campo per ‘Citizen Lab’

Un professor de la UNED i la ‘London School of Economics’ demana explicacions al seu Comitè d’Ètica sobre el contracte de l’activista independentista que ha falsejat el seu currículum

El Comitè d'Ètica de la Universitat de Toronto ha de decidir què fa amb Elies Campo, a qui va fitxar el gener, després que s'hagi sabut que ha falsejat el seu currículum

Elies Campo figura com a fellow del laboratori de recerca en noves tecnologies i drets humans de la Universitat de Toronto Citizen Lab des del passat mes de gener. Així consta al seu perfil de Linkedin on també s’hi llegeix que entre el setembre de 2015 i el desembre de l’any passat va treballar per Telegram Messenger, al departament de Creixement, Partenariat i Desenvolupament de Negocis. El portaveu de Telegram, Remi Vaughn, ha explicat a EL TRIANGLE que “El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”. El professor de la UNED i la London School of Economics José Javier Olivas-Osuna, especialista en populisme, secessionisme i el Brexit, s’ha adreçat a la Universitat de Toronto per demanar si s’ha vulnerat el codi ètic d’aquesta institució en la contractació de Campo per Citizen Lab.

Elies Campo, admirador de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigedmont i independentista declarat, és un dels vuit firmants de l’article que va publicar Citizen Lab el 18 d’abril amb el títol “Catalangate. Àmplia operació de programari espia mercenari contra catalans utilitzant Pegasus i Candiru”. Citizen Lab assegura en aquest informe que els telèfons mòbils o dispositius electrònics de 65 independentistes catalans han estat atacats o infectats amb programes d’espionatge. Campo, citat 10 vegades en aquest article, hi apareix també com a víctima de l’espionatge i se’l presenta com a ex-treballador del departament de “Creixement, Desenvolupament de Negocis i Partenariat de Telegram Messenger”. La qüestió que voldria aclarir ara el professor Olivas-Osuna és quines mesures pensen adoptar els responsables de Citizen Lab i de la Universitat de Toronto en saber que Campo els ha mentit en el seu currículum laboral.

El 26 d’abril, Olivas-Osuna va enviar a la responsable de la Junta d’Investigació Ètica de l’àrea d’Educació, Humanitats i Ciències Socials de la Universitat de Toronto, Margaret Kathleen Pichora-Fuller, un correu electrònic on li plantejava un seguit de preguntes sobre el contracte d’Elies Campo i la seva funció a Citizen Lab. “Elies Campo incorre en algun conflicte d’interessos pel Comitè d’Ètica de la Investigació de la Universitat de Toronto?”, “Permet el codi d’ètica en la investigació de la Universitat que investigadors externs sense afiliació ni vinculació contractual facin investigacions en nom dels seus instituts de recerca?”, “Com es va finançar el treball de camp a Catalunya? Va ser finançat per Citizen Lab o per alguna altra organització pública o privada externa?”, “El Comitè d’Ètica en la investigació considera acceptable que partits polítics i activistes polítics directament relacionats amb una investigació participin activament i donin forma al procés de treball de camp, redacció i publicació dels informes escrits a la Universitat de Toronto?”, són algunes de les qüestions que va plantejar el professor de la London School of Economics.

Pichora-Fuller va contestar tres dies després de forma escueta: “El protocol que cobreix l’estudi descrit va ser revisat i aprovat pel Consell d’Ètica de Recerca en Ciències Socials, Humanitats i Educació de la Universitat de Toronto”. Olivas-Osuna no en va tenir prou, clar, i va enviar-li un altre mail el mateix dia demanant-li si es podria conèixer la data de l’aprovació del projecte, quan es va fer, quin període de temps va cobrir  i si en el protocol s’esmentava la tasca d’Elies Campo com a coordinador de divulgació i treball de camp.

Campo ha passat de ser un heroi pels independentistes a convertir-se en un problema per la campanya del Catalangate, que havien preparat amb tota mena de detalls mesos abans que Citizen Lab publiqués l’informe. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzié, va dir públicament que sense Elies Campo no hauria estat possible el Catalangate. Al programa FAQS de TV3 el van entrevistar durant una hora el 23 d’abril. El problema, a part dels independentistes, també el tenen ara a la Universitat de Toronto.

(Visited 1.198 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari