Suspès el judici per l’afer Sixena perquè Bèlgica no va notificar la citació a Lluís Puig

El Jutjat Penal 1 d’Osca ajorna fins al 5 d’octubre la vista oral

Santi Vila i Lluís Puig
Santi Vila i Lluís Puig

Els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig no seran jutjats fins a la tardor per l’afer del trasllat a l’Aragó de les obres d’art del monestir de Sixena perquè la justícia belga no havia informat Puig de l’inici de la vista oral.

La magistrada del Jutjat Penal número 1 d’Osca, que va descartar setmanes enrere la videoconferència, ha suspès el judici, que s’havia de celebrar aquest dimecres, i ha fixat el 5 d’octubre com la nova data de la vista oral, en la qual Vila i Puig afrontaran acusacions de desobediència reiterada a les ordres de la justícia de tornar a l’Aragó les obres d’arts del monestir de Sixena.

Fonts judicials citades per l’agència EFE indiquen que la suspensió i l’ajornament s’han decidit per evitar que Puig, que es va establir a Bèlgica per evitar la justícia espanyola en la causa principal sobre el procés independentista, pugui recórrer al Tribunal Constitucional o a la justícia europea adduint una violació dels seus drets, davant la possibilitat que un recurs com aquest pogués anul·lar el procediment del jutjat d’Osca.

En aquesta causa, la Fiscalia demana multes de 6.000 euros per als dos exconsellers i que indemnitzin l’Aragó per les despeses del trasllat de les obres d’art de Lleida a Sixena, que finalment es va efectuar durant el període d’intervenció del govern espanyol a la Generalitat per la via de l’article 155 de la Constitució.

Per la seva part, l’advocat Jorge Español, que exerceix l’acusació particular, reclama multes de 99.000 euros a Vila i de 66.000 a Puig, i l’Ajuntament de Vilanova de Sixena demana 11 mesos de presó i una multa de 162.000 per a Vila, i dos anys d’inhabilitació i 99.000 euros de multa per a Puig. A diferència de Vila, que va dipositar les escriptures del seu pis com a aval de la fiança de 216.000 euros que li va imposar el jutge en aquest litigi, Puig va rebre l’import de la fiança, de 88.000 euros, de la caixa de resistència organitzada per l’independentisme.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.