El partit de Le Pen, investigat per una suposada malversació una setmana abans de les presidencials

La fiscalia francesa investiga a l'Agrupació Nacional pel presumpte desfalc de 600.000 euros de fons del Parlament Europeu

Marine Le Pen, líder de l'Agrupació Nacional i candidata a la presidència de França (Rémi Noyon, Global Panorama, Flickr)
Marine Le Pen, líder de l'Agrupació Nacional i candidata a la presidència de França (Rémi Noyon, Global Panorama, Flickr).

600.000 euros és la xifra per la qual la fiscalia francesa investiga al partit de Marine Le Pen, Agrupació Nacional, per la suposada malversació de fons del Parlament Europeu. A principis de març, els jutges francesos van rebre un informe de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OCLAF). En ell s’acusa la ‘Rassemblement National’ d’apropiar-se de diners de l’Eurocambra, segons va revelar el dissabte 16 d’abril el diari digital Mediapart.

La candidata a la presidència de la ultradreta s’enfronta a un nou obstacle una setmana abans de la segona volta de les eleccions presidencials, el diumenge 24 d’abril, en la qual es disputarà el càrrec amb el president Emmanuel Macron. La fiscalia està analitzant aquest informe que acusa a Le Pen de malversar 137.000 euros entre el 2004 i el 2017, aprofitant la seva posició com a eurodiputada. La OCLAF també denuncia que el seu pare, Jean-Marie Le Pen, que va fundar la formació d’extrema dreta el 2012, hauria gastat uns 303.000 euros per motius personals i partidistes, que no concorden amb els objectius als quals havien d’anar destinats aquestes subvencions.

L’informe culpa als eurodiputats ultres d’haver realitzat sobrefacturacions, finançat activitats del partit amb subvencions continentals, desviat fons a través de comandes fictícies a empreses satèl·lit i haver pagat amb diners europeus productes per a ús personal. Un exemple és la compra per part de Jean-Marie Le Pen de 129 ampolles de vi i xampany de marques de luxe per celebrar la festa de la nit de cap d’any del 2016 a la seva mansió parisenca.

El carrer contra Le Pen

Unes 22.000 persones s’han manifestat aquest dissabte, 16 d’abril, en nombroses ciutats de França contra la líder d’extrema dreta amb els lemes “Ni un vot per a Le Pen” i “Contra l’extrema dreta i per la justícia i la igualtat”. Les protestes s’han concentrat a París (9.200 manifestants), Lió, Nantes i Besançon i fins a un total de 50 municipis.

Moltes de les persones que han participat a les concentracions, convocades per sindicats i organitzacions com SOS Racisme, han assegurat que votaran a Macron, encara que no comparteixin les seves idees, per evitar que Le Pen sigui l’elegida. “Més val un vot que fa fàstic a un vot que mata”, es llegia a una de les pancartes de la mobilització de la capital.

Les bases de Mélenchon diuen “no” a Macron

Els 310.000 padrins de la candidatura de Jean-Luc Mélenchon han assegurat a una consulta interna que majoritàriament apostaran pel vot blanc o nul (el 37’65%) o que s’abstindran (gairebé un 29%). Només un 33’4% ha confirmat que recolzarà a Emmanuel Macron en la segona volta del diumenge 24 d’abril.

La consulta publicada en el lloc web oficial de la candidatura de Mélenchon no ha donat l’opció de votar per la ultradretana Marine Le Pen. El 66’5% votarà en blanc o s’abstindrà i només un terç donarà el seu suport al president de França.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari