El Constitucional estima que el Parlament va vulnerar els drets del PSC en vetar Iceta com a senador

La sentència afirma que s'hauria d'haver optat per la votació tradicional amb paperetes en comptes de l'electrònica

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, al Parlament de Catalunya

Foto: @parlamentcat

El Tribunal Constitucional ha sentenciat que la Mesa del Parlament de Catalunya va vulnerar els drets del PSC quan, el 2019, va permetre que el ple bloquegés l’elecció de l’actual ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, com a senador de designació autonòmica. L’alt tribunal, doncs, ha estimat el recurs d’empara presentat pels socialistes en contra la decisió de la Mesa de fer una votació electrònica per a l’elecció d’Iceta.

En la sentència, l’alt tribunal assenyala que, precisament, el problema es troba en el tipus de votació que es va imposar. Considera que l’ús del sistema electrònic, en el qual els diputats podien votar ‘sí’, ‘no’ o ‘abstenció’ al nom d’Iceta, va “bloquejar” la seva designació com a senador, i que el mecanisme adient era la votació tradicional amb paperetes, en la qual els diputats escriuen un dels noms dels candidats. En aquell cas, com que només es presentava Iceta, l’actual ministre de Cultura hagués estat escollit.

“La Mesa hauria d’haver optat  per un procediment de votació que, sense restringir la facultat de l’Assemblea de votar o no pel candidat proposat, elegible per majoria simple, impedís que es pogués constituir una majoria de bloqueig emparada en la possibilitat de formular un vot negatiu sense cap alternativa”, assenyalen els magistrats en la sentència. En aquest sentit, el Constitucional considera que l’elecció del sistema electrònic va vulnerar el dret fonamental a la participació política del grup parlamentari socialista.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.