Un argument defensiu clau de Puigdemont trontolla a Europa

L'advocat general en el TJUE considera, en un cas similar al de l'expresident català, que un estat membre no es pot oposar una ordre de detenció

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Sardenya
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Sardenya

El parer de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb el qual les sentències d’aquest tribunal amb seu a Luxemburg solen coincidir, contradiu una línia argumental principal de la defensa de l’expresident català Carles Puigdemont, en un cas similar.

Segons recull ABC, l’advocat general ha conclòs que la justícia d’un estat membre no es pot oposar a executar una ordre de detenció europea pel fet que alguns dels delictes pels quals es condemna no rebin sanció en el país on el condemnat es troba.

Aquesta postura s’ha dictat amb relació al cas d’un ciutadà condemnat a Itàlia per set delictes que va marxar a França, on la justícia d’aquest país va denegar-ne el lliurament perquè fets pels quals se l’havia condemnat no són delicte a França.

La resolució no prejutja necessàriament el cas de Puigdemont, però obre un escenari més favorable per al Tribunal Suprem, davant la defensa dels advocats de l’expresident de la Generalitat sobre el delicte de sedició, no reflectit per la legislació penal d’altres estats membres de la UE.

L’advocat general en el TJUE assenyala, esgrimint la jurisprudència del mateix tribunal i segons afegeix ABC, que no cal “una correspondència exacta ni entre els elements constitutius del delicte” ni “en la denominació o classificació” del delicte en els drets nacionals dels estats membres, un criteri contrari al que han seguit jutges de Bèlgica i Alemanya per denegar l’entrega de l’expresident de la Generalitat i líder de Junts a la justícia espanyola.

Qüestió prejudicial de Llarena
El jutge instructor del principal cas sobre el procés al Suprem, Pablo Llarena, va presentar una qüestió prejudicial sobre l’aplicació de l’euroordre de detenció, la vista de la qual està programada pel pròxim dimarts, 5 d’abril. En aquesta vista s’abordaran, precisament, els motius pels quals una euroordre pot ser rebutjada, arran de la negativa del Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les a lliurar l’exconseller Lluís Puig, en una resolució que assenyalava que podia patir una violació dels seus drets fonamentals en cas de lliurar-lo a Espanya.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.