La por al Bisbat d’Urgell frena les denúncies per les morts de la residència de Tremp

Només denuncien set famílies, totes de fora del municipi, per les 64 morts de la residència Fiella

Entrada a la residència de Tremp

El jutjat de Tremp inicia aquest dijous, en fase d’instrucció, les declaracions per la mort de 64 usuaris de la residència Fiella per covid el novembre del 2020. Els primers testimonis són agents dels Mossos d’Esquadra i responsables de Salut en el moment en què van passar els fets, cas de la que va ser gerent a Lleida, Divina Farreny.

Les declaracions formen part de la causa oberta contra l’exdirectora del geriàtric, Remei Navarri, i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, M.R.N.O., a les quals s’acusa d’homicidi imprudent, tracte vexatori als usuaris i per les condicions de treball dels empleats. Per la causa oberta contra les mateixes investigades per un delicte contra la seguretat en el treball, el jutjat ha cridat a declarar fins a 49 treballadors de la residència els dies 4, 5, 8, 19 i 26 d’abril.

El Bisbat d’Urgell ostenta la representació majoritària del patronat de la residència Fiella de Tremp, i s’apunta la por a aquesta institució religiosa i a la seva influència, segons ha avançat SEGRE.COM, al fet que només set famílies dels 64 usuaris que van morir en aquesta residència de la capital del Pallars Jussà hagin denunciat el cas. Es dona la circumstància que totes les famílies denunciants viuen fora de Tremp.

En el seu escrit, el Ministeri Fiscal descriu una residència en la qual els interns passaven gana, set i fred durant el brot de Covid, a finals del 2020. La fiscalia de Lleida afirma que es va arribar a produir que del centre geriàtric deien que medicaven i prenien la tensió a ancians que feia diversos dies que havien mort, i que aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l’atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d’assistència sanitària real. Durant el brot de coronavirus, van morir 64 dels 142 residents del centre

De les irregularitats descrites per la fiscalia, s’afirma que es va privar a les persones internades al centre d’una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap mena de coordinació amb els centres mèdics pròxims. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit i també s’apunta que aquells dies van passar fred, gana i set, segons recull la denúncia.

La denúncia dels familiars dels avis morts parlen de gestió caòtica, fins al punt que alguns familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia. De fet, hi va haver casos en què familiars van ser informats que els pacients es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a d’altres no se’ls va informar que el seu familiar havia mort.

Els denunciants defensen que no hi va haver protocol de defunció i que això va provocar que alguns familiars s’assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària, veïns del municipi o voluntaris de la mateixa residència. Altres familiars van haver d’anar al centre i buscar els seus familiars ingressats entre les habitacions on hi havia morts i van recuperar els cadàvers pels seus “propis mitjans”, segons assegura la denúncia.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.