Illa ofereix a Aragonès 43 propostes per “canviar el rumb” de Catalunya

Els pactes abasten la prosperitat, el finançament autonòmic i l'autogovern, entre altres temàtiques

Pere Aragonès amb Salvador Illa

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha plantejat al president del Govern, Pere Aragonès, 43 “propostes d’agenda de país”, que inclouen mesures dirigides a assegurar la prosperitat per a tots els ciutadans, garantir un finançament just i millorar l’autogovern de Catalunya. El cap de l’oposició ha traslladat aquestes propostes a Aragonès en una reunió aquest dimecres a la Generalitat, mitjançant un document que busca forçar un “canvi de rumb” a Catalunya.

Entre aquests 43 punts, el dirigent socialista inclou un Pacte Nacional per la Llengua i la “convivència lingüística per protegir, incentivar i incrementar l’ús de la llengua catalana i alhora preservar la riquesa que ofereix el fet de ser una societat plurilingüe”.

També aposta per impulsar una llei electoral catalana, així com una llei de governs i finançament local, perquè considera que “cal restaurar el principi de confiança mútua trencat amb les administracions locals, i fer que el Govern actuï amb lleialtat i transparència” a través aquesta nova llei.

Illa planteja una reforma de l’Administració de la Generalitat i el sector públic; “restablir la missió de servei públic dels mitjans” de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); impulsar la modernització de la Justícia; i promoure una llei integral de memòria històrica de Catalunya.

També ha recollit al document la necessitat d’elaborar d’un pla d’abordatge de les ocupacions d’habitatges, així com de treballar de manera transversal per garantir la seguretat als barris, pobles i ciutats catalanes.

Illa defensa obrir el debat sobre les millores del model de finançament i avançar cap a un consens en les propostes, per “abordar eventualment la negociació de la revisió del sistema de finançament autonòmic”, i proposa impulsar una reforma fiscal que aposti per la fiscalitat verda i la lluita contra el frau fiscal.

D’altra banda, el dirigent socialista aposta per transformar l’Aeroport de Barcelona-El Prat en un “veritable ‘hub’ internacional”, i destaca que s’ha de fer des de la protecció mediambiental. També expressa el seu suport a la candidatura de Jocs Olímpics d’Hivern, perquè els veu com una oportunitat per mostrar les fortaleses del territori.

(Visited 97 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari