‘Bricoheroes’ provoca la CCMA incomplint les normes de publicitat que li han costat una multa de 12.000 euros

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya recorda que els criteris per emetre anuncis són aplicables tant a la televisió tradicional com als serveis audiovisuals a petició

Jair Domínguez agafa un carregador de l'empresa Power Plus al capítol de 'Bricoheroes' del 5 de desembre

El programa Bricoheroes, realitzat per El Corral de l’humor, i que protagonitzen Lluís Jutglar (Peyu) i Jair Domínguez, continua infringint les normes de la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya (LCA) pel que fa a l’emissió de missatges publicitaris. Aquestes infraccions, incloses en els programes de la segona temporada de Bricoheroes que s’emetien aquest estiu, van provocar la suspensió de la seva emissió i una sanció de 12.001 euros imposada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Aquesta sanció la pagarà, si no ho ha fet ja, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Ho va confirmar, fa uns dies, la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, en una resposta per escrit a la diputada socialista Beatriz Silva, on afirmava que és aquesta entitat la que contracta els anunciants i, per tant, “els ingressos li són imputables”. Els ingressos i, en aquest cas, també les despeses per les sancions del CAC per un ús inadequat de la publicitat.

Les infraccions a les normes de la LCA que regulen la publicitat es continuen produint en la tercera temporada de Bricoheroes en els capítols que es pugen al canal de youtube del programa de TV3. I això succeeix tot i que la televisió que dirigeix Vicent Sanchis hi té tres persones dedicades a la seva producció executiva: Cristian Trepat, Mario Daza i Jordi Pi. Bricoheroes ha introduït dues modificacions en relació als programes que van donar lloc a la multa del CAC. Al seu començament hi apareixen els noms de les empreses i entitats de les quals en fan publicitat mitjançant un rètol a la part baixa de la pantalla. D’altra banda, quan en fan promoció durant l’emissió s’inclou la paraula ‘publicitat’ a la part superior esquerra. Però aquest comportament no és exhaustiu.

L’empresa Powerplus, que subministra material de bricolatge i jardineria, a Bricoheroes va ser una de les que es feia publicitat indeguda, segons l’expedient del CAC. En tres dels quatre capítols que va analitzar hi va trobar “prominença” i “com a tal, hauria d’estar advertida al principi i al final del programa, així com a la tornada de les pauses publicitàries”. Al capítol emès el diumenge 5 de desembre, una eina, amb el nom de la marca ben visible, subministrada per Powerplus va ser utilitzada durant una bona estona per Peyu i Jair Domínguez sense que se’n fes esment ni a l’inici ni a la tornada de la pausa publicitària.

Quan el CAC va sancionar Bricoheroes, la direcció de TV3 es va intentar justificar dient que el problema s’havia produït en emetre’l per la televisió convencional ja que, segons deien, les normes que regulen la publicitat que s’hi emet són diferents de les que controlen els programes emesos per youtube i que es poden trobar a l’apartat “a la carta” al portal de la CCMA . El CAC, però, va difondre el passat dia 3 de desembre un acord del seu Ple de Govern en què recorda que “els preceptes relatius a l’emplaçament de producte que preveu la normativa audiovisual vigent son d’aplicació tant als serveis de comunicació audiovisual de televisió lineals com als oferts a petició, motiu pel qual no es pot realitzar l’emplaçament de producte indegut en cap de les dues modalitats de servei de comunicació audiovisual”.

(Visited 246 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari