Oriol Junqueras perd el quart recurs pel seu escó al Parlament Europeu

El cap d'ERC impugnava la denegació de Sassoli a la petició d'un grup d'eurodiputats per protegir la seva immunitat

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat “inadmissible” el recurs d’Oriol Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a protegir la immunitat del líder d’ERC a petició d’un grup d’eurodiputats.

El líder d’ERC es va presentar a les eleccions europees del maig 2019 i va ser escollit, però el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de la presó per acatar la Constitució i ser reconegut com a eurodiputat.

Al desembre del mateix any, el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el Suprem havia d’haver demanat permís a l’Eurocambra per mantenir-lo a presó perquè Junqueras tenia immunitat i que, a més, la condició d’eurodiputat s’obté només per la “mateixa elecció” a les urnes, qüestionant que el jurament de la Constitució fos un requisit imprescindible per ser eurodiputat.

Malgrat aquesta victòria judicial de Junqueras a Luxemburg, el Suprem va decidir a principis de 2020 que la immunitat reconeguda pel TJUE “no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència que havia de posar fi al procés penal” pel cas de l’1-O i que, per tant, la condemna de Junqueras el 14 d’octubre del 2019 comportava la suspensió del mandat com a eurodiputat.

El 10 d’octubre del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu, 38 eurodiputats van demanar a Sassoli que la cambra emparés la seva immunitat. El passat 14 d’octubre el TGUE va desestimar aquest recurs en considerar que el líder d’ERC no ha justificat prou la necessitat d’aquella petició a Sassoli. És el quart recurs de Junqueras a Luxemburg en relació amb el seu escó a l’Eurocambra.

(Visited 158 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari