El PSOE i Podem obren la porta a investigar crims del franquisme

El govern espanyol deixarà en paper mullat l'amnistia de l'any 77 i el Valle de los Caídos es dirà Valle de Cuelgamuros

Valle de los Caidos
Valle de los Caidos

Els crims del franquisme es podran investigar i castigar: així ho establirà la nova llei de memòria democràtica que han pactat el PSOE i Podem. El govern espanyol, doncs, deixarà en paper mullat l’amnistia de l’any 77.

També proposa la creació d’un fiscal específic relacionat amb els crims de guerra de la dictadura franquista. Són algunes de les esmenes que han pactat el PSOE i Podem, entre les quals també hi ha el canvi de nom del Valle de los Caídos, que recuperarà el seu nom original: Valle de Cuelgamuros.

El PSOE i Podem han presentat l’acord per incloure tots aquests canvis on s’especifica que totes les víctimes de la dictadura tindran dret al reconeixement i reparació integral per part de l’Estat i això inclou la persecució dels delictes contra la humanitat, crims de guerra, genocidi i tortura.

El diputat de Podem Enrique Santiago ho ha explicat així: “Qualsevol ministre del franquisme que hagi tingut una intervenció directa en una actuació en què s’hagin causat danys o lesions podrà ser sotmès als tribunals. També qualsevol persona que hagi comès delictes de tortura”.

En paral·lel la llei planteja l’eliminació de qualsevol element contrari a la memòria democràtica: aquí és on es planteja el canvi de nom del Valle de los Caídos per Valle de Cuelgamuros recuperant la denominació original que va canviar Franco.

També se suprimiran els 33 títols nobiliaris concedits pel règim franquista: això inclou els ducats de Primo de Rivera, Calvo Sotelo i Queipo de Llano.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides