Junqueras i Otegi es manifesten a Sant Sebastià a favor dels drets dels presos d’ETA

Dirigents d'ERC, EH Bildu, PNB i Podemos han participat en la marxa de Sare per a denunciar la situació «d'excepció» dels etarres empresonats

Foto: @Esquerra_ERC

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Josep Rull han acompanyat avui Arnaldo Otegi (EH Bildu) i altres dirigents del PNB i Podem en una manifestació a Sant Sebastià a favor dels drets dels presos d’ETA. Sota el lema ‘Ibilianibilianetxerako bidean’ (‘En marxa, en el camí a casa’), milers de persones han exigit al Govern central que posi fi a la «política penitenciària d’excepció» i acosti definitivament a presons basques als reclusos de l’organització terrorista, segons informa El Diario Vasco.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha aplaudit la Declaració del 18 d’octubre en la qual EH Bildu lamenta el dolor causat a les víctimes d’ETA i l’ha qualificat de “valenta i sincera” i compromesa amb “el camí de la pau i el respecte a la vida”. L’exvicepresident de la Generalitat ha valorat que Euskadi “segueixi en aquest moment un camí pel qual sempre ha apostat” Catalunya, “que és el camí del diàleg, de la negociació i l’acord” per a resoldre “el conflicte amb l’Estat”.

La marxa donostiarra ha estat organitzada per Sare, un moviment de suport als presos d’ETA. El seu portaveu, Joseba Azkarraga, ha afirmat que «són 10 anys sense la violència d’ETA, però desgraciadament també 10 anys amb el manteniment d’un règim d’excepcionalitat en el cas dels presos i preses bascos». I ha afegit: “Quines raons poden existir perquè encara hi hagi 104 presos fora de les presons d’Euskal Herria quan poden ser aquí?”.

Protestes de les víctimes

A l’inici de la marxa, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha cobert la pancarta de Sare amb una altra en la qual es podia llegir “assassins” i la paraula gudari (guerrer) ratllada. L’associació presidida per Consuelo Ordóñez (germana de Gregorio Ordóñez, regidor del PP assassinat per ETA el 1995) ha volgut mostrar així el seu rebuig a la marxa. Molts dels manifestants han respost a l’acció de Covite amb xiulades i han corejat “zuek faszistak zarete terroristak” (vosaltres els feixistes sou els terroristes).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides