La Generalitat va cometre un error clau en el decret dels avals als alts càrrecs

Una referència al Tribunal Suprem va facilitar que s'invalidés la concessió de la cobertura a través de l’ICF

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat dels consellers de l'Executiu
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat dels consellers de l'Executiu

Un error del govern de la Generalitat de Catalunya en el decret dels avals que va concedir, a través de l’Institut Català de Finances (ICF), a 28 dirigents independentistes encausats per l’acció exterior relacionada amb el procés va facilitar el rebuig del Tribunal de Comptes i l’inici del procediment d’embargament contra aquestes persones, revela El Mundo citant fonts del Tribunal de Comptes.

Segons aquesta informació, l’error va ser incloure una referència al Tribunal Suprem en l’exposició de motius del decret per defensar els avals: “Com assenyala el Tribunal Suprem, si els servidors públics pateixen un dany o perjudici en la realització del servei, sense que concorri culpa o negligència, han de ser rescabalats”.

El Tribunal de Comptes, però, demanava la fiança de 5,4 milions d’euros per casos de presumpta culpa o negligència, relatius a despeses amb fons públics en la internacionalització del procés, de manera que no és acceptable l’aval si els exclou, indica el mateix diari citant l’òrgan que fiscalitza la gestió econòmica del sector públic a Espanya.

De fet, la delegada instructora d’aquest afer al Tribunal de Comptes, Esperanza García, va rebutjar els avals facilitats per la Generalitat mitjançant l’ICF perquè “no emparaven les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu, requisits que necessàriament han de concórrer per declarar la presumpta responsabilitat comptable i que, de manera indiciària, el Delegat Instructor ha d’apreciar per poder declarar l’existència d’una presumpta responsabilitat comptable i donar lloc a una liquidació provisional positiva”, segons la nota informativa emesa pel Tribunal de Comptes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides