Membres de l’ICF declaren que l’aval per a les fiances del Tribunal de Comptes va ser anòmal

El govern d’Espanya renuncia a impugnar el decret amb què la Generalitat va facilitar els fons a alts càrrecs encausats

Jaume Giró
Jaume Giró

Quatre membres de l’Institut Català de Fiances (ICF) han declarat davant la Fiscalia que la concessió dels avals per part de la Generalitat, a través de l’ICF, a ex-alts càrrecs catalans que han de pagar fiances de 5,4 milions d’euros al Tribunal de Comptes, per l’acció exterior relacionada amb el procés, va ser anòmala i va perjudicar l’organisme, publica La Vanguardia.

Aquests quatre membres, segons la mateixa informació, són els tres vocals independents que van votar contra l’aval i el conseller delegat que es va abstenir, els quals han reiterat com a testimonis en seu judicial els motius que van adduir contra la concessió. En aquest sentit, han considerat que el procediment no va ser no va ser ni informat, ni rigorós, ni independent, ni professional. A més, han plantejat objeccions tècniques i han esgrimit el fet que l’ICF quedaria perjudicat perquè consideren que, d’aquesta manera, se l’ha polititzat, recull també La Vanguardia.

En concret, sobre l’obligació de l’ICF de gestionar els fons dels avals, marcada pel decret de la Generalitat i afirmada en defensa de l’aval pels vocals que van votar a favor, els membres de l’ICF contraris a l’aprovació indiquen que les condicions fixades per la Generalitat són anòmales i poden perjudicar-ne la reputació fins al punt d’afectar una eventual homologació com a entitat de crèdit.

La delegada instructora del Tribunal de Comptes, abans de decidir si admetia l’aval facilitat per l’ICF, esperava rebre un informe de l’Advocacia de l’Estat, que va evitar implicar-s’hi. Ara, segons publica El Periódico, s’ha constat també la renúncia del govern d’Espanya a impugnar els avals, ja que s’ha exhaurit el termini legal per plantejar recursos. Fonts de la Moncloa citades pel mateix diari defensen aquesta actitud adduint que el Consell de Garanties Estatutàries i l’Advocacia de l’Estat no van qüestionar la concessió dels avals.

(Visited 130 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari