L’informe del Consell d’Europa acredita la democràcia espanyola

El Ministeri d'Exteriors rebutja recomanacions que troba contràries a la separació de poders i conclou que s'hi avala l'actuació de l'Estat

El Consell de Ministres
El Consell de Ministres

Reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts, 22 de juny - Foto: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

L’informe del diputat letó Boriss Cilevics avalat aquest dilluns per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que es mostra favorable a la concessió dels indults als dirigents del procés presos, recomana a Espanya la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió, i planteja que es deixi córrer l’extradició de l’expresident Carles Puigdemont, inclou altres referències que contradiuen el relat independentista.

Aquesta assemblea, a l’inici de la resolució, reconeix que Espanya “és una democràcia vibrant, amb una cultura de debat públic oberta i lliure, i on la simple expressió de punts de vista a favor de la independència no és motiu de persecució criminal”. L’Assemblea també hi manifesta que “respecta plenament l’ordre constitucional d’Espanya“.

I, per bé que reclama a les autoritats espanyoles que “s’abstinguin d’exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d’un règim penitenciari més favorable, o d’una possibilitat d’indult”, afegeix que “se’ls pot exigir que es comprometin a perseguir els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans il·legals“.

El Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, que va destacar les referències positives a la democràcia i l’ordre constitucional espanyols en una primera valoració a principis d’aquest mes, ha reaccionat ara al resultat de la votació reafirmant el seu “retret general” a l’informe de Cilevics.

Encara que conclou que l’informe avala l’actuació de l’Estat, i també que “reconeix que els polítics independentistes van actuar al marge de la Constitució i de la legalitat”, ha considerat “incoherents” aquelles recomanacions que insten l’executiu de Pedro Sánchez a aturar processos judicials i extradicions pendents, argüint que això “xoca amb el principi de separació de poders“.

Així mateix, el ministeri que encapçala Arancha González Laya assenyala que “persisteix el vici” de tractar “de manera conjunta” els casos d’Espanya i Turquia, i que diverses recomanacions, d’altra banda, “formen part de la política dissenyada pel govern des de fa temps”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.