Població rècord d’ossos al Pirineu, que tornen a provocar la ira dels ramaders

Després de la hibernació han matat sis caps de bestiar, i les sospites assenyalen Goiat

La reintroducció de l’os al Pirineu, amb exemplars que han estat importats d’Eslovènia, ha estat tot un èxit. Segons un estudi del Grup de seguiment transfronterer de l’ós bru al Pirineu (GSTOP), a finals del 2020 la població d’aquests plantígrads ha arribat a la xifra rècord de 64 animals.

El programa de repoblament, finançat per la Unió Europea, es va iniciar l’any 1996, amb l’arribada dels ossos eslovens ZivaMelba i Pyros. La seva descendència i les successives reimplantacions amb més exemplars forans han aconseguit multiplicar la població fins als 64 ossos actuals, que campen pels boscos de la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Arieja, l’Alta Garona i Sobrarb.

Amb l’inici de la primavera, els óssos es desperten de la hibernació i surten dels caus per alimentar-se i reproduir-se. És aquí quan comencen els problemes de coexistència amb els habitants del Pirineu, ja que aquests animals produeixen greus perjudicis a l’activitat dels ramaders i dels apicultors. Els últims dies, s’ha denunciat la mort violenta de sis caps de bestiar –dos marrans, tres cabres i una euga–, segons tots els indicis a causa de l’atac de plantígrads. Les sospites dels ramaders de la Vall d’Aran apunten a l’os Goiat, un exemplar que va ser importat d’Eslovènia l’any 2016 i que destaca per la seva voracitat contra els ramats que pasturen al Pirineu.

Se suposava que Goiat era a la zona de l’Arieja, però aquests últims atacs l’ubiquen a la Vall d’Aran. Atesa la seva contrastada perillositat, aquest os va ser capturat i se li va instal·lar un collar amb GPS per tenir controlats els seus moviments. Però la tardor passada va aconseguir desfer-se del GPS i, des d’aleshores, està fora de control.

Els ramaders del Pirineu protesten, cada cop amb més vehemència, contra la presència dels ossos eslovens. Han exigit que els exemplars més agressius i, en especial, Goiat siguin expulsats d’aquestes contrades i retornats al seu hàbitat original. Els ànims tornen a estar calents. Hi ha pirinencs, d’un cantó i de l’altre de la serralada, que han decidit resoldre el conflicte a la brava. En els últims anys, han estat abatuts un total de nou ossos, la majoria a trets. El cas més sonat ha estat el de Cachou, que va morir enverinat amb líquid anticongelant a Les (Vall d’Aran) l’any passat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides