L’Associació Catalana de Ràdio sospita que JxCat està teixint una xarxa amb emissores municipals privatitzades

El CAC ha donat el vist-i-plau de forma urgent a un decret llei impulsat per Presidència que modifica la Llei Audiovisual i facilita aquesta maniobra

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, als estudis de Girona FM, el passat 20 de gener

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR), entitat que integra les emissores i cadenes privades que actuen a Catalunya, sospita que JxCat està teixint una xarxa d’emissores a partir dels mitjans dependents dels ajuntaments. Per aquest motiu ha denunciat que el Departament de Presidència té preparat un decret llei que obre les portes a la gestió privada de les emissores municipals mitjançant la modificació de la Llei General de Comunicació Audiovisual de Catalunya (LGCA) vigent. Per facilitar l’aprovació d’aquest decret llei, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), va aprovar un informe urgent gràcies al vot de qualitat del seu president, Roger Loppacher. Dos dels quatre vocals del CAC –Carme Figueras i Daniel Sirera– van presentar vots particulars. Ambdós coincidien en la inconsistència dels arguments adduïts per tramitar d’urgència aquest acord, que es va elaborar sense disposar de l’informe preceptiu que hauria d’haver presentat el Gabinet Jurídic de la Generalitat.

L’informe del CAC assenyala que “la novetat més destacada” de la reforma que pretén Presidència és “la possibilitat que la prestació del servei públic de comunicació local es pugui dur a terme en forma de gestió indirecta”. Reconeix que aquesta “gestió indirecta” no està reconeguda explícitament a la LGCA però que, tot i així, “aquest desenvolupament seria correcte legalment si es manté la voluntat del legislador català”. La voluntat del legislador català està en suspens, ara, a l’espera del resultat de les eleccions autonòmiques del proper dia 14. Carme Figueras denuncia, en el seu vot particular, que “la previsió de col·laboració pública-privada que preveu el decret llei es fa sense clarificar les regles d’aplicació de la gestió indirecta, la qual cosa pot comportar inseguretat jurídica i més problemes que no pas solucions”. A més, considera que un canvi en la llei d’aquesta importància “hauria d’haver estat motiu de consulta prèvia i de compareixença parlamentària dels representants municipals i organismes representatius de la comunicació audiovisual local”.

L’ACR ha denunciat que alguns ajuntaments han aprovat la cessió de les seves emissores sense un marc legal que ho permetés i, en alguns cassos, ha portat aquesta denúncia als jutjats. Entre d’altres, els ajuntaments que han estat denunciats són els de Girona, Sant Pol, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp, Sant Vicenç de Montalt , Sant Sadurní i Sant Just Desvern. Els jutjats han declarat il·legals les concessions de Sant Pol i Castellvell del Camp. Davant d’aquestes sentències, alguns ajuntaments han aturat els processos de privatització de les seves emissores municipals a l’espera del decret llei que ha elaborat Presidència.

En la nota en què l’ACR manifesta el seu rebuig a aquest decret llei considera que “el Departament de Presidència pretén legalitzar ‘a posteriori’ situacions decididament irregulars d’emissores municipals” i que ho fa “per interessos polítics o empresarials que no tenen res a veure amb els objectius de la comunicació local”. Els ulls de l’ACR s’han fixat en Digital Hits Audiovisual, una empresa dirigida per David Mir, que també és director de Banyoles TV. Aquesta societat, que es presenta com l’Estació Remember Nacional de Catalunya, gestiona ja Girona FM, Ràdio Tremp, Ràdio Sarrià, El3de8Ràdio, Top90FM, Ebre-Tarragona-Costa Daurada FM, Barcelona 89,5FM, Osona-Moianès FM, Girona-Pirineu FM i Terres de Lleida FM. David Mir està ben relacionat i interactua a les xarxes socials amb Jaume Clotet, director general de Comunicació de la Generalitat, amb Roc Fernández Badiella, responsable de continguts digitals del govern català, i amb Xavier Escribà, gerent de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), l’ens que gestiona els mitjans de comunicació de la Diputació de Barcelona. Escribà va arribar a la XAL de la mà de Francesc Pena, quan aquest darrer va ser nomenat conseller delegat. Pena, que treballa ara al Departament de Comunicació de JxCAT després que els socialistes es fessin amb el control de la Diputació, podria estar darrera de la creació d’aquesta xarxa, ja que afecta un món comunicatiu local que ha conegut durant els vuit anys que ha estat conseller delegat de la XAL.

(Visited 5.902 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari