La Generalitat deixa de banda el sector de la discapacitat

Les entitats, que se senten menystingudes pel govern, denuncien l'infrafinançament que pateix el sector

Prestació d'assistència a una persona discapacitada
Prestació d'assistència a una persona discapacitada

La confederació del Tercer Sector denuncia l’abandonament que pateixen per part de l’administració les entitats encarregades de donar servei d’atenció a la discapacitat i la salut mental. Als pressupostos d’aquest any només s’ha incrementat un 3% la partida destinada a ajudar-les, molt lluny del mínim del 9% que reclamaven les entitats, que hauria permès superar un infrafinançament que es cronifica i que no permet assegurar la qualitat del servei.

L’any 2020 ha portat el cop de gràcia a una “dècada perduda”, com es diu a les entitats, que va començar amb les retallades pressupostàries en matèria social. A més, l’aparició de la Covid-19 ha incrementat la tensió sobre l’economia del sector, ja que han calgut més recursos per poder fer front als sobrecostos derivats de la pandèmia, xifrats en 10 milions d’euros, com els que han generat els reforços dels equips de treball, la compra de material de protecció i la higienització dels espais.

La Generalitat es va comprometre a una pujada del 2,5% de les tarifes residencials, però finalment només han pujat un 1,2%. El sector d’atenció a la discapacitat i a la salut mental, per la seva part, va anunciar que el 2,5% d’increment promès ja no cobria les necessitats de les residències i llars de persones amb discapacitat.

Aquesta retallada ha cronificat, encara més, la manca de recursos i la precarització del sector. Durant els darrers deu anys, per exemple, s’ha atès un 50% més d’infants amb necessitats especials amb la mateixa quantitat de professionals. Les entitats dedicades a la discapacitat i la salut mental a Catalunya se senten menystingudes per la manca de compromís de Generalitat vers els professionals del sector, i reclamen més inversió per fer la feina amb plenes garanties.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides