SOS Costa Brava prepara una nova campanya de defensa del litoral gironí

La Plataforma ecologista valora com “un pas positiu” que el nou Pla Director eviti la construcció d’unes 15.000 vivendes però el considera “clarament insuficient” perquè “no suposa un canvi de rumb per abandonar els creixements excessius”

La Plataforma SOS Costa Brava prepara una nova campanya per fer front a les operacions urbanístiques que han obtingut llum verda en el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sols no sostenibles del litoral gironí que va aprovar la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona el passat dia 19. Aquest Pla Director, que haurà de ser ratificat el mes que ve per la Comissió de Territori de Catalunya, ha estat qualificat per aquesta Plataforma com un “avanç” però “clarament insuficient per salvar la greu situació urbanística en què es troba la Costa Brava”.

Al comunicat en què SOS Costa Brava valora el PDU assenyala que “havia reclamat al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Govern de la Generalitat més valentia i coratge per aprovar desclassificacions massives de sòl en tots els sectors urbanitzables pendents de desenvolupament i en els Polígons de sòl urbà no consolidats”. El secretari general de l’Agenda Urbana i el Territori, Agustí Serra, va afirmar en la presentació del PDU que era un pla “ambiciós” però va reconèixer que “malauradament, no hem pogut anar més enllà”. Serra va ressaltar que s’havia impedit la construcció de 15.000 habitatges en diverses poblacions de la costa gironina.

SOS Costa Brava valora positivament la confirmació de la desclassificació del sector Aiguafreda, a Begur, de la Cala Morisca, a Tossa de Mar, i de nombrosos sectors urbanitzables a Begur, Pals, Lloret i a altres indrets del litoral i la preservació de Pola Giverola, a Tossa de Mar, de la part considerada Espai d’Interès Natural de les muntanyes de Begur i de la Cala Banys, a Lloret. Però, alhora, lamenta que no afronti en la seva totalitat el problema de les prop de 250 noves urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis costaners de Girona, que es deixi sense protecció tres sectors de Blanes i que es deixi al marge d’aquest PDU el potencial de creixement excessiu als municipis de Palafrugell, Palamós, Castell Platja d’Aro, Calonge i Castelló d’Empúries. En aquests darrers cinc municipis està previst que s’hi construeixin 9.234 habitatges nous.

Els ecologistes consideren que són insuficients les limitacions al creixement urbanístic previst a Cadaqués, Pals i Begur i que es torna a permetre l’edificació d’una zona hotelera que s’havia desclassificat a L’Escala. A més, entre d’altres limitacions del PDU, es queixen que no ha abordat la problemàtica derivada de la sobreexplotació dels aqüífers i de la manca d’aigua, no garanteix la preservació de la integritat dels boscos i espais forestals del litoral i no salvaguarda tots els hàbitats d’interès comunitari de pineda mediterrània i hàbitats dunars”.

La propera campanya que ha anunciat SOS Costa Brava pretén aconseguir la protecció integral dels darrers retalls de boscos a primera línia de mar en les cales ja urbanitzades i evitar així la progressiva destrucció de la pineda la Fosca de Palamós, la muntanya de Sant Sebastià a Llafranc, la pineda i riera del Canadell a Calella de Palafrugell, la pineda i front de mar de Platja d’Aro a la desembocadura del Ridaura, Tamariu Riera de Santa Maria del Llor, els polígons d’Aigua Xelida, la franja del litoral entre Port de la Selva i Llançà i la cala d’Es Calders a Cadaqués.

Per tirar endavant les seves campanyes, SOS Costa Brava recull aportacions econòmiques amb les quals fa front a les despeses dels seus litigis administratius i judicials. El 2020 aquestes despeses poden pujar prop de 70.000 euros. El lema per demanar aquestes aportacions és “Junts podem salvar la Costa Brava”.

(Visited 388 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari