Vilanova del Camí, en peu de guerra contra la construcció d’un nou polígon

Neix el moviment "Salvem Can Titó", contrari a la reconversió de 200 hectàrees de sòl agrícola en industrial
Zona de Vilanova del Camí on es vol construir el polígon

La creació d'un polígon a la zona sud de Vilanova del Camí (Anoia), projectat en el Pla Director Urbanístic de l'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena (PDUAECO) que impulsa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb l'aquiescència dels ajuntaments implicats, ha posat els veïns de la zona en peu de guerra.

Un col·lectiu de veïns de Vilanova del Camí s'ha començat a organitzar a través de les xarxes socials sota el nom "Salvem Can Titó" per mostrar el seu rebuig a una de les propostes d'ubicació de nous polígons industrials a la Conca d'Òdena.

A més del de Can Morera, situada en el municipi d'Òdena, que ja va aixecar les crítiques de les entitats Per la Conca i Unió de Pagesos, el pla director posa sobre la taula dos polígons més. Un segon entorn de l'aeròdrom Igualada-Òdena, en uns terrenys a tocar de l'autovia A-2 al límit entre Igualada i Jorba, i la darrera i polèmica opció que contempla els terrenys del sud de la Conca, des del límit del riu Anoia, entre Montbui i Vilanova del Camí.

És aquesta darrera opció, anomenada "Àmbit Vilanova Sud", la que ara també genera rebuig al territori. El pla proposa prop de 200 hectàrees al sud d'Igualada, en una àrea que inclou els paratges de Can Titó, les Parellades i Plans de Tudó de Vilanova del Camí i també el polígon de Montbui, actualment buit. En cas de tirar endavant, significaria la reconversió de 200 hectàrees de sòl agrícola en sòl urbanístic.

Un dels motius que esgrimeix la proposta és "aprofitar l'alta connectivitat amb les vies de comunicació existents i la vinculació amb la trama urbana, especialment pel que fa al barri del Rec" (Igualada). De fet, el projecte preveu sòl industrial al davant del barri igualadí, a l'altra riba del riu Anoia, ja als termes de Vilanova i Montbui.

Els arguments del col·lectiu Salvem Can Titó segueixen la línia dels opositors a Can Morera i posen l'accent en el fet que "el 40% del sòl industrial de la Conca d'Òdena està buit". El mateix document inicial del projecte, elaborat per Territori i Sostenibilitat, reconeix que hi ha un centenar d'hectàrees lliures a la Conca. Això sí, assenyala que en la seva majoria es tracta de solars de menys de 2 hectàrees i per tant, "una oferta no vàlida per a empreses que requereixen grans extensions de sòl".

El principal grup de l'oposició de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, Vilanova365, fa costat als veïns i entén que el projecte és una "agressió a l'entorn natural" i manifesta que "un polígon industrial més enllà de la Ronda Sud generarà un impacte ambiental i paisatgístic incalculable". També subratlla que "suposa anar contra el consens, especificat al Pla d'Organització Urbanística Municipal (POUM)", en el qual es diu que el sòl de la zona de Can Titó no és urbanitzable.

Vilanova365 també considera que primer cal omplir altres espais, ja que "a la Conca d'Òdena encara hi ha polígons buits i 20 Ha industrials sense desenvolupar a La Pobla de Claramunt" i recorda que "la mateixa proposta de la Generalitat deixa clar que, tant Can Morera com la zona de Vilanova Sud, són les menys favorables per ubicar-hi sòl industrial".

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.