Qui estaria darrere de l’escissió a ERC?

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya

Carles Puigdemont i els seus més fidels seguidors estarien darrere d'un petit grup de militants d'Esquerra Republicana contraris a l'abstenció del partit que ha permès l'elecció de Pedro Sánchez. Puigdemont estaria disposat a rebre'ls a la Crida, el partit fundat per ell mateix, que presideix Jordi Sànchez.

A hores d'ara, però, tot està en un estat embrionari, malgrat que s'haurien produït les primeres converses. Els opositors al pacte no tenen veu ni vot al consell nacional d'Esquerra, després que no obtinguessin prou suport per formar-ne part en el congrés exprés del passat desembre.

Així mateix, cap alt dirigent estaria disposat a encapçalar aquest trencament. Ni els dirigents més escèptics amb el pacte, com Sergi Sabrià o Roger Torrent, formen part d'aquesta operació. Però ERC, aixo sí, pot patir un degoteig de baixes de militants de base i fins i tot algun dirigent territorial, sobretot en les comarques on el puigdemontisme és més fort.

L'última trencadissa a ERC la va protagonitzar Joan Carretero, qui va crear Reagrupament, una formació que ara està molt ben representada a la Generalitat, amb Quim Torra i alguns dels seus col·laboradors. Reagrupament va acabar integrant-se en el PDECat, de la mateixa manera que ho havien fet Àngel Colom i els seus acòlits des del Partit per la Independència, doncs aquest va acabar formant part de la Convergència pujolista.

Malgrat aquests moviments interns, des de la direcció no es considera que tinguin prou força per desestabilitzar el partit. Les desercions s'han produït per la decisió de permetre l'elecció de Sánchez, però també perquè alguns d'aquests militants d'ERC consideren que cal seguir el camí que ha marcat Puigdemont i no el d'Oriol Junqueras. Molt d'ells ja haurien votat Puigdemont en lloc de Junqueras a les passades eleccions europees del maig del 2019.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides