L’AMB consolida les polítiques socials i la lluita contra l’emergència climàtica

El pressupost ascendeix a un total de 1.989 milions d’euros i compleix els objectius que s’havia plantejat pel que fa a estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera
ESTRUCTURA DE DESPESES PER ÀREES I/O SERVEIS
ESTRUCTURA DE DESPESES PER ÀREES I/O SERVEIS

El primer pressupost del nou mandat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ascendeix a 826 milions d’euros i el pressupost consolidat amb les entitats i organismes autònoms que en depenen o de les quals forma part arriba als 1.989 milions. Aquests pressupostos pel 2020 van ser aprovats pel Ple del Consell Metropolità que es va celebrar el 17 de desembre i s’’aprova en un context de conitnuitat i consolidació de polítiques socials, de lluita contra la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic, i de la gestió eficient de la infraestructura verda. El pressupost de l’AMB per l’any vinent experimenta un increment del 9.98% en relació al de 2019.

Els comptes aprovats reorienten algunes partides de pressupostos anteriors per tal d’avançar cap a la redistribució de recursos, la cohesió i la justícia social i la reactivació econòmica. Les línies bàsiques sobre les que s’ha elaborat aquests pressupostos inclouen la voluntat de vertebrar la cohesió del territori, amb el Pla d’inversions metropolità, gestió i manteniment del territori i de les rondes i desenvolupament de polítiques urbanístiques, la creació d’habitatge assequible, amb iniciatives com Habitatge Metrópolis Barcelona, l’operador metropolità de lloguer social i l’activitat de l’IMPSOL i el Consorci Metropolità d’Habitatge. S’aposta per la mobilitat sostenible i de baixes emissions, encapçalada per la ZBE rondes de Barcelona. També es vol preservar els recursos naturals i la gestió de l’emergència climàtica, amb la implementació del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals (PREMET25) i l’Acord metropolità pel residu zero. Altres factors que caracteritzen els pressupostos de l’AMB per l’any vinent són l’impuls de l’activitat econòmica com a motor de l’ocupació, el finançament estable i suficient per als serveis metropolitans, la garantia de la participació de la ciutadania en la prestació dels serveis i l’elaboració dels diferents plans, la cooperació amb els municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona i el compromís amb la cooperació internacional, a la qual s’hi dedica un 0,7% dels recursos propis.

Aquest pressupost s’aprova en ple procés de redacció del Pla d’Actuació Metropolità, que concretarà aquests objectius en accions més concretes. En termes quantitatius destinades a altres temes, és el tercer pressupost del sector públic de Catalunya, darrere dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

UN NOU PRESSUPOST PER VERTEBRAR EL TERRITORI

Arran de la dissolució per llei del Consell Comarcal del Barcelonès, l’Àrea Metropolitana de Barcelona assumeix plenament la gestió de les rondes de Barcelona, una infraestructura de vital importància per a la vertebració de l’àrea metropolitana de Barcelona. El pressupost destinat és d’11,5 M€ (manteniment i inversió).

Entre les dotacions pressupostàries a altres partides destaquen els 176,53 milions d’euros que es dedicaran a prevenció i gestió de residus en el Pla PREMET25 i els 71,04 milions dedicat a la gestió del clcile de l’aigua. També els 62 milions d’euros del nou Pla d’inversions metropolità, els 19,76 milions del manteniment de la infraestructura verda metropolitana i els 128,51 milions assignats als serveis de gestió indirecta de transport públic.

Al Pla de Mobilitat Urbana s’hi destinen 9,2 milions d’euros. El nou Pla de suport a les polítiques socials municipals està dotat amb 7,5 milions d’euros per crear ocupació mentre que se’n dedicaran 2,18 a planificar l’estratègia de desenvolupament del territori metropolità i 2,2 milions a l’àrea de Relacions Internacionals i Cooperació.

També cal destacar el paper que juga l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que té l’objectiu d’impulsar una administració al servei de la ciutadania i caminar cap a la democratització, la transparència i el bon govern de la institució.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides