Junqueras tenia immunitat com a eurodiputat

Reprodueix vídeo

L'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, tenia immunitat com a membre del Parlament Europeu des del moment de la proclamació dels resultats de les eleccions europees i la justícia espanyola hauria d'haver aixecat la mesura de presó provisional dictada contra ell perquè pogués prendre possessió de l'escó, ha resolt el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

La resolució, coneguda aquest dijous per boca del president del tribunal, el belga Koen Lenaerts, també indica que si la justícia espanyola considerava que Junqueras havia de tornar a la situació de presó provisional després d'haver-li permès desplaçar-se a Brussel·les, havia de sol·licitar abans al Parlament Europeu que suspengués la immunitat del líder d'ERC.

La resolució del TJUE respon a les qüestions perjudicials que va plantejar el Tribunal Suprem a petició dels advocats de l'exvicepresident català, després que no se'l deixés en llibertat per acatar la Constitució davant la Junta Electoral i complir amb la resta de tràmits de presa de possessió de l'escó.

Aquesta sentència, que precisa l’abast de les immunitats dels membres del Parlament Europeu, estableix com hauria d'haver actuat la justícia espanyola amb un eurodiputat electe que es troba en presó provisional, però des de l'octubre Junqueras es troba empresonat no provisionalment, sinó complint una condemna de 13 anys per sedició i malversació.

Així mateix, el TJUE aclareix a partir de quin moment s'adquireix la condició d'eurodiputat, la qual cosa podria afectar els casos de l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín. Tots dos van formalitzar un recurs davant el TJUE perquè van ser escollits a les eleccions europees però l'Eurocambra no els va admetre com a eurodiputats després que no recollissin l'acta a Madrid, on haurien estat detinguts. 

sentència 1
sentència_2

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hoy destacamos

Deixa un comentari

Notícies més llegides