La Generalitat va regar de publicitat els mitjans de comunicació estrangers l’any passat

El més beneficiat va ser The New York Times, amb més de 140.000 euros, però també van sucar The Wall Street Journal, The New Yorker, Le Figaro, Le Monde, Science, Nature, ZT o el Daily Telegraph
Article de The New York Times parlant de la situació catalana
Article de The New York Times parlant de la situació catalana

El govern de la Generalitat has gastat molts diners en anuncis inserits en mitjans de comunicació estrangers. De la Memòria de la Comissió Assessora sobre la Publicitat Institucional corresponent a l’any passat es dedueix que aquests mitjans van ingressar prop de mig milió d’euros per aquestes insercions, però la xifra és superior. A la Memòria només hi consten desglossades les despeses directes fetes pel govern de Quim Torra però no s’hi especifica quants anuncis els van arribar a través de les agències de publicitat que van actuar com intermediàries.

El mitjà escrit estranger més beneficiat pels anuncis institucionals de la Generalitat és  The New York Times, que va ingressar 92.233 euros pel diari quotidià més 36.952 per un dels seus suplements. Cap als Estats Units també se’n van anar 31.980 euros pel Wall Street Journal i 27.628 pel New Yorker. També hi van anar a petar 62.628 euros pel periòdic que edita l’Institut Smithsonian de Washington i 34.675 pel Time Out. L’edició catalana d’aquesta revista va rebre 46.740 euros per la seva edició digital.

Als mitjans britànics també els va arribar part del pastís publicitari repartit per la Generalitat. A The Daily Telegraph n’hi van caure 23.522. Al Sunday Magazine, de The Times, 36.952. Dels francesos el que en va treure més profit va ser Le Monde: 15.760 euros per la seva edició digital i 4.000 pel suplement dedicat a càmping i caravaning.  Le Figaro quasi que l’enxampa, amb 10.234 euros pel seu suplement cultura i de lleure i 8.400 euros de l’edició digital. Els alemanys del ZT van rebre una mica menys: 17.200 euros.

Revistes científiques com Nature i Science també han inserit anuncis institucionals de la Generalitat. A canvi, Nature va cobrar 6.627 euros i Science 6.201.

El repartidor d’anuncis del govern català va tenir molt present l’any passat la incidència de les grans empreses del sector de la comunicació. Les xifres canten: Facebook (282.103 euros, més 10.000 directes a la central dels Estats Units), Twitter (57.832 euros, més 30.000 directes a la seu dels EUA), Youtube.com (90.334 euros), Instagram (58.556 euros i 16.830 a la seu dels EUA), Google (46.336 euros, més 8.889 de la seva filial Waze) i Spotify (53.520 euros).

La corresponsal de Le Monde a Espanya, Sandrine Morel, explica en el seu llibre ‘L’huracà català’ que Joan Maria Piqué, quan era responsable del govern d‘Artur Mas per les relacions amb els mitjans de comunicació internacionals, li va dir “si comprem dues planes de publicitat de Le Monde escriuràs allò que et diguin els teus caps”. Diners per comprar planes de publicitat allà on calgui no n’han faltat.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides