Torra menteix sobre el dictamen del grup de treball de l’ONU

No és vinculant, però el president afirma al Parlament que és "d'obligat compliment"
Quim Torra
Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha retret a Ciutadans durant la sessió de control d'aquest dijous que no respecta la presumpció d'innocència, després que el partit taronja tractés novament de colpistes els dirigents del procés jutjats al Tribunal Suprem, i ha afegit que s'ha de respectar aquesta presumpció, com també "la legalitat internacional".

Seguidament, amb relació a "la legalitat internacional", Torra ha fet esment del dictamen del grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU que demanava l'excarceració d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, del qual ha dit que es tracta d'"una resolució" i que és "d'obligat compliment". En la línia seguida fins ara, el govern català ha difós a Twitter les declaracions de Torra atribuint la "resolució" a "les Nacions Unides".

El contingut del document referit per Torra, però, no és vinculant ni representa una posició oficial de l'ONU, tot i que dictàmens com aquest han estat tinguts en consideració en tribunals internacionals. El govern espanyol, per la seva paret, va escometre dos dels responsables del dictamen per un possible conflicte d'interessos, ja que van treballar amb Ben Emmerson, advocat de Junqueras i els Jordis.

A més, el govern de Pedro Sánchez havia desacreditat el posicionament d'aquest grup de treball, retraient-li, entre altres punts, que s'havia pronunciat sense saber els delictes que s'imputen als dirigents del procés i que havia considerat que se'ls jutjant per les seves idees. També havia criticat que ometia la importància de la separació de poders en demanar l'excarceració al govern espanyol, una exigència de la qual s'ha fet ressò Torra.

El dictamen, amb data del passat 25 d'abril, es va revelar un mes després, just després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) rebutgés una demanda presentada per Carles Puigdemont, Carme Forcadell i 74 diputats més de l'anterior legislatura contra la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre el ple parlamentari del 9 d'octubre del 2017, on es preveia tractar el resultat de l'1-O. El TEDH va considerar la decisió del TC necessària "en una societat democràtica" per "mantenir la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i llibertats aliens".

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.