La UE convida al diàleg per resoldre la crisi catalana

La majoria dels grups comunitaris fan una crida a evitar la violència i una possible DUI
Sense títol
Sense títol

El debat monogràfic sobre Catalunya, el primer d’aquesta temàtica que se celebra al Parlament Europeu, ha arrencat avui a Estrasburg una invitació al diàleg entre el govern espanyol i el català. La majoria dels grups també han coincidit a fer una crida per evitar la violència i també una possible declaració unilateral d’independència.

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha fet una crida a Madrid i Barcelona a deixar de banda les diferències i a aixecar ponts. “No hi ha dubte que l’única forma d’avançar és amb diàleg. No hi ha dubte que Espanya és un país on es respecta l’Estat de dret, on les institucions són independents i on no hi ha impediments perquè el diàleg comenci immediatament”, ha dit.

Timmermans també ha comentat que “la votació de diumenge no va ser legal, d’acord amb la Constitució espanyola”. “Es pot estar en contra de les lleis, intentar canviar-les, però no es poden ignorar”, ha afegit.

Pel que fa a la repressió viscuda diumenge a Catalunya, el vicepresident ha dit que “la violència no resol res en política” i que “mai és una solució o la resposta”, encara que ha recordat que “tots els governs tenen l’obligació de sostenir l’Estat de dret”.

Per la seva banda, el líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, ha estat encara més ferm en la defensa de l’estat de dret i ha descartat la mediació de la Unió Europea. “Un diàleg pacífic és necessari a Espanya”, ha assenyalat el polític alemany, afegint tot seguit que “aquest conflicte només el poden solucionar els espanyols entre ells”.

El líder socialista del PE, Gianni Pittella, ha deixat clar que “cap demòcrata pot alegrar-se de les imatges de les càrregues de diumenge passat”. En aquest sentit, Pittella ha criticat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en assenyalar que la seva gestió de la crisi “hauria d’haver estat diferent”, ja que “els catalans aportaven propostes serioses”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides