Puigdemont amenaça amb la unilateralitat

El referèndum, però, continua sense pregunta i sense data
Título de la imagen
Título de la imagen

La cimera independentista que ha convocat aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha servit per decidir ni la data ni la pregunta per a un possible referèndum independentista, que des del govern català es pretén fer al mes de setembre.

Puigdemont ha convocat a les forces proclius al referèndum al Palau de la Generalitat i hi han participat Marta Pascal del PDeCat, Marta Rovira d’ERC, Anna Gabriel i Natàlia Sànchez de la CUP, Toni Castellà de Demòcrates, Albano Dante Fachin de Podem, Alfons Palacios de MES i un representant d’Avancem, a més del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i la consellera de Presidència, Neus Munté. També hi han paticipat els diputats de Junts pel Sí, Lluis Llach i Jordi Turull.

Munté que ha estat l’encarregada d’atendre als mitjans de comunicació un cop acabada la reunió ha retret als comuns la seva “autoexclusió” a la trobada, perquè la formació de Xavier Domènech i Ada Colau sí que han “secundat” la proposta d’anar al Congrés a reclamar el referèndum. La consellera de la Presidència ha afirmat que “podien haver reclamat el Pacte Nacional a la mateixa cimera”.

La reunió d’aquest dilluns s’interpreta com l’aposta cap a una nova fase del procés després de l’enèsima negativa de govern central a asseure’s a negociar el referèndum. Una aposta cap a la voluntat del Govern a utilitzar la via unilateral, però sense descartar un acord dialogat d’última hora amb l’executiu de Mariano Rajoy.

La consellera portaveu ha afirmat que “no donem per morta la via del diàleg”, afegint que el Govern té el “compromís” d’escoltar els ciutadans a partir de la “majoria social i parlamentària” que està a favor del referèndum. Munté s’ha mostrat convençuda que és l’Estat qui dóna per morta la via del diàleg.

Neus Munté ha justificat l’absència de concreció pel que fa a la data i la pregunta del futur referèndum assegurant que la reunió d’avui tenia per objectiu “intercanviar opinions sobre les contínues negatives en diferents formats per acordar el referèndum”. Munté ha afirmat que “anirem parlant amb tothom, i en poques setmanes, una o dues com a molt, tindrem data i pregunta“.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari