El Júnior va fer negocis amb el govern d’Aznar

El seu home a Madrid era el nebot del marit de la secretària general del PP
Título de la imagen
Título de la imagen

Era un dels secrets més ben guardats de la família Pujol que ara, gràcies al pendrive que conté documentació sobre les activitats del despatx de tràfic d’influències de Ganduxer, 5-15, ha quedat finalment al descobert. EL TRIANGLE ha obtingut una còpia d’aquest dispositiu USB que el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha acabat rebutjant de la instrucció del sumari sobre el clan Pujol perquè no ha quedat garantida la cadena de custòdia que en certifiqui escrupolosament l’autenticitat. En les dues anteriors edicions de la revista ja hem publicat alguns documents rellevants procedents d’aquest polèmic pendrive.

Durant els vuit anys de govern de José María Aznar (1996-2004), el fill primogènit de l’expresident de la Generalitat va mantenir una estreta relació de negocis amb prominents alts càrrecs del PP, segons es desprèn clarament del contingut d’alguns documents inclosos en el pendrive. Però els tentacles de Jordi Pujol Júnior també arribaven al Palau de la Zarzuela, a través d’un íntim amic del rei Joan Carles I, el príncep georgià Zourab Tchokotoua, que va actuar de comissionista amb l’entorn del rei del Marroc per a l’obtenció d’un contracte ferroviari (vegeu pàg. 6 de l’edició d’aquesta setmana).

Tot i que passa per ser un independentista del morro fort, el Júnior no va tenir cap mena de mania a l’hora de conjuntar els seus interessos econòmics amb dos pesos pesants del PP: l’exministre d’Economia, l’arxiimputat Rodrigo Rato; i Ignacio López del Hierro, el marit de Maria Dolores de Cospedal, l’actual ministra de Defensa i secretària general del PP.

Del govern de Madrid en depenen dos importants instruments per al finançament d’activitats empresarials a l’exterior: els Fons d’Ajuda al Desenvolupament (FAD) i el Consorci Espanyol d’Assegurances de Crèdits a l’Exportació (CESCE). El Júnior i els seus socis del sector negocis del PP van intentar “assaltar” els milionaris recursos que gestionen aquestes dues entitats, i això explica la frenètica activitat internacional que el primogènit va desplegar, durant aquesta època, en països africans i de Llatinoamèrica, destinacions preferents d’aquestes ajudes estatals.

Les operacions es van gestionar a través de la societat Ibadesa Cat SL, constituïda l’any 1996 i en la qual participaven accionarialment Ignacio López del Hierro i Jordi Puig, el germà de l’exconseller d’Interior. Per aconseguir els llaminers avals que atorga el CESCE, Jordi Pujol Júnior comptava amb el suport indispensable de José Manuel Fernández Norniella i Juan Costa –homes de la màxima confiança de Rodrigo Rato–, que van ocupar successivament l’estratègica secretaria d’Estat de Comerç. L’home del Júnior a Madrid, encarregat de mantenir els contactes polítics al més alt nivell, era José Herrero Egaña López del Hierro, nebot del marit de Dolores de Cospedal, que apareix esmentat en nombrosos documents inclosos en el pendrive.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides