Ball d’alcaldies i infidelitats entre els dos socis de govern de JxS

El PSC guanya protagonisme en alguns ajuntaments, però està a punt de perdre el feu històric de Malgrat
Título de la imagen
Título de la imagen

La política municipal, ja se sap, no guarda relació amb els jocs d’aliances que es fan al Parlament per sostenir el govern de la Generalitat. Però, des de fa uns mesos, els dos socis de la coalició Junts pel Sí estan immersos en una sorda batalla en alguns ajuntaments que denota la gran pugna que lliuren pel control territorial i per l’hegemonia electoral del segment nacionalista.

Les hostilitats van començar ara fa un any a Caldes d’Estrac (Maresme), quan una aliança d’ERC i PSC va desbancar l’alcalde convergent Joaquim Arnó, que havia guanyat les eleccions. Aquest mes de gener, l’actual president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha recuperat l’alcaldia de Llançà (Alt Empordà), gràcies al suport dels dos regidors del PSC, que van secundar la moció de censura contra l’alcalde d’ERC, Guillem Cusí. Segons aquest pacte de govern, Pere Vila, que ja va ser alcalde durant dotze anys, passarà la vara al socialista Francesc Guisset durant l’últim any i mig del mandat.

PACTE A SANT CUGAT

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Mercè Conesa –que té un paper rellevant en el nou PDECat–, també ha buscat el suport de l’únic regidor socialista de la ciutat, Pere Soler, per enfortir el seu govern municipal. Fins ara, Mercè Conesa ostentava l’alcaldia en minoria (11 dels 25 regidors), amb ERC com a principal aliat per aprovar els pressupostos.

Des de les passades eleccions municipals, l’alcaldessa havia ofert reiteradament una coalició de govern als republicans, que tenen tres regidors, semblant a la que els dona el control a la Diputació de Barcelona. Davant les carabasses que ha rebut de l’agrupació local d’ERC, Mercè Conesa ha acabat tancant un acord amb el regidor socialista Pere Soler, que ha passat a ocupar el càrrec de tinent d’alcalde d’Ocupació i Polítiques comarcals, tot i que continua sense tenir la majoria absoluta al consistori.

El PSC ha recuperat la històrica alcaldia de Vilanova del Camí (Anoia), que va tenir durant 36 anys, gràcies a la moció de censura que s’ha votat aquest passat dimarts, dia 31 de gener. La fins ara alcaldessa, Vanessa González, que encapçalava una escissió local del PSC inspirada per l’exalcalde Joan Vich, governava en coalició amb ERC i CiU. El nou cartipàs municipal estarà encapçalat per Noemí Trucharte (PSC), amb el suport d’una estrambòtica aliança que aplega quatre partits, entre els quals hi ha l’agrupació Decide, creada i liderada pel personatge mediàtic El Yoyas, tot i que no ostenta l’acta de regidor. 

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari