Els ministres Jordi Alcobé i Gilbert Saboya, en l’Andorraleaks

Van col·laborar activament en la trama 'lobbista' muntada per Meritxell Mateu
Jordi Alcobé
Jordi Alcobé

Dos ministres del govern del Coprincipat d’Andorra, Jordi Alcobé –titular de la cartera d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions- i Gilbert Saboya –responsable del ministeri d’Afers Exteriors- van participar i col·laborar en la trama lobbista muntada per l’exconsellera general Meritxell Mateu per tal d’afavorir els interessos de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i de la multinacional alemanya Allianz. Així ho demostren els mails que publiquem en la part inferior d’aquesta notícia, i als quals ha tingut accés EL TRIANGLE.

Els correus electrònics daten de l’any 2012, quan Meritxell Mateu –contractada “de paraula” per Joan Pau Miquel, exconseller delegat de la BPA, a canvi d’una remuneració de 2.000 euros mensuals- movia els fils per aconseguir canvis i modificacions en la normativa legislativa de la Seguretat Social andorrana. En la seva tasca lobbista va trobar el suport entusiasta del ministre Jordi Alcobé, amb qui mantenia aleshores una relació sentimental, que va encomanar al director d’Economia, i actual director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, la tasca d’agilitar tots els tràmits.

A més, el ministre Jordi Alcobé mantenia una estreta relació professional amb el banc dels germans Higini i Ramon Cierco, del qual cobrava honoraris per l’elaboració de diversos estudis econòmics i per la redacció de les memòries anuals de l’entitat financera. Des del primer moment, com demostren els mails, Jordi Alcobé va treballar activament en favor del projecte que promovien la BPA i Allianz, en benefici de l’exconsellera general Meritxell Mateu, que va dimitir el passat dia 4 en fer-se públics els primers correus de l’Andorraleaks.

El més inquietant d’aquests documents és el coneixement precís que demostra tenir aquesta trama sobre els moviments i les decisions que pensen adoptar el cap de govern, Toni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Els directius de la multinacional Allianz intentaven obtenir una carta d’intencions signada per Toni Martí per tal de posar en marxa el projecte i sobre aquesta qüestió gira tot l’intercanvi de mails que publiquem.

El 13 de juliol, Albert Hinojosa informa Loïc Bertrand (el responsable del projecte d’Allianz) que el “govern està a punt de pronunciar-se favorablement”. El 25 de juliol, a les 15:47 hores, el ministre Jordi Alcobé escriu també a Loïc Bertrand per comunicar-li que el cap de govern, Toni Martí, li respondrà la carta d’intencions per tirar endavant el projecte. Entre altres destinataris, una còpia d’aquest mail s’envia al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que també col·labora amb la trama. Aquella mateixa nit, a les 21:03, Meritxell Mateu comunica als seus interlocutors que “el Govern ja ha respost aquesta tarda al mail del Loik. El Cap signarà la carta d’intencions”. Com ho sabia Meritxell Mateu? La deducció és elemental: li havia dit el seu xicot ministre.

Però aquesta trama lobbista topa amb un problema: l’oposició de la directora general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Quima Sol, al projecte de la BPA i Allianz, que no veu clar. Això va endarrerir la signatura de la carta d’intencions. Després de les vacances d’agost, Meritxell Mateu torna a la càrrega i en un mail de l’11 de setembre atribueix el retard a “masses interferències” i al viatge de noces de Josep Maria Missé. Però té informació privilegiada: “El Cap està fora fins dijous, pel que signarà la carta la setmana vinent, després de parlar-ne a Govern”. Com ho sabia? Qui li havia dit?

El ministre Gilbert Saboya era un col·laborador entusiasta de la trama lobbista. Així ho demostra el mail que escriu Meritxell Mateu el 19 d’octubre. Un dels obstacles perquè prosperés el projecte de BPA-Allianz era la necessària signatura de la Convenció Iberoamericana de Seguretat Social. I l’exconsellera general sap, “out of records“, que el ministre Gilbert Saboya ho farà durant la Cimera Iberoamericana que s’havia de celebrar el mes de novembre a Cadis. Meritxell Mateu també coneix que “el ministeri d’Afers Estrangers andorrà ja ha començat els tràmits necessaris perquè el ministre Saboya pugui signar aquesta Convenció el mes vinent com estava previst”.

Malgrat tots els esforços i gestions de la trama coordinada per Meritxell Mateu, aquest projecte no va acabar prosperant a causa de l’oposició de la CASS. Això sí, es va embutxacar 48.000 euros de la societat panamenya Landstreet International Ltd. per la feina feta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides