Oleguer Pujol blanquejava diners a les Bahames

Daniel Costa, amic d'Oleguer, va crear dues societats mercantils per 'netejar' els fons amagats del clan Pujol
Título de la imagen
Título de la imagen

Segons la investigació periodística liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), a la qual han tingut accés El Confidencial i La Sexta, el fill menor de la família Pujol, Oleguer Pujol i Ferrusola, havia invertit part de la fortuna familiar que tenia amagada a Andorra a projectes immobiliaris de Panamà, que estaven controlats des de les Bahames per societats mercantils ‘offshore’.

Tal com figura entre els 38 gigabytes de l’informe, el responsable i únic administrador d’aquestes societats, situades a les Bahames, era un bon amic d’Oleguer, Daniel Costa. Investigat per l’Audiència Nacional per la seva presumpta vinculació amb el blanqueig de diners del clan Pujol, Costa figura, segons els documents secrets del registre mercantil de les Bahames, com a creador d’almenys dues societats ‘offshore’ situades al Carib: Molamol Headquarters Corp. i Isla Quesito Headquarters Corporation.

Daniel Costa va crear l’abril del 2007 l’empresa Isla Quesito Headquarters Corporation, en la qual ell figurava com a únic administrador. Per crear l’empresa, Costa només va haver de pagar 360 dòlars i va facilitar com a direcció un domicili situat al carrer Tamarit de Barcelona. L’abril de l’any següent, l’amic del fill menor dels Pujol, va pagar novament 360 dòlars per constituir una segona societat mercantil a les Bahames, anomenada Molamol Headquarters Corp. En aquest cas, Costa va donar una direcció diferent, situada al número 20 del carrer Manzana de Obarrio de la Ciutat de Panamà. El bufet encarregat de dur a terme la gestió i els tràmits per a la creació d’aquestes societats va ser Morgan y Morgan, especialitzat en la creació d’empreses ‘offshore’ per l’evasió fiscal i el blanqueig de capitals, segons El Confidencial.

Les dues societats, que controlava únicament Daniel Costa, havien de ser destinades a desenvolupar projectes urbanístics a les Bahames. Tot i això, la investigació presentada pel ICIJ indica que en realitat la funció d’aquest entramat es limitava a dificultar l’atribució dels diners invertits en aquests projectes per obtenir grans avantatges fiscals. De fet, cap dels projectes immobiliaris va aconseguir tirar endavant. L’empresari volia aixecar dos gratacels que mai van arribar a construir-se.

El cas és que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UFED) ha mostrat interès en les aportacions que va realitzar Oleguer Pujol a aquests projectes que mai van arribar a veure la llum. L’UDEF ha detectat que el fill de l’expresident de la Generalitat va invertir grans sumes de diners que tenia amagats a Andorra. Concretament, l’any 2006 va fer una primera transferència a la mercantil Isla Quesito Real Estate Development de 100.000 dòlars. L’any següent va fer un altre moviment a la mateixa empresa per valor de 50.000 dòlars. És per aquest motiu, que els investigadors consideren que aquestes inversions tenien com a objectiu el blanqueig dels diners que havien acumulat els Pujol procedents del cobrament de comissions il·legals.

(Visited 75 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari