Àustria derrota la ultradreta pels pèls

Alexandre van der Belle, dels verds, guanya les presidencials
Alexandre van der Belle
Alexandre van der Belle

El vot no presencial ha decantat la balança de la segona volta de les eleccions presidencials d’Àustria a favor dels ecologistes, que s’han imposat per un marge estret a la ultradreta xenòfoba i euroescèptica. Això doncs, el candidat Alexandre van der Belle, catedràtic d’economia de 72 anys, és el nou president d’Àustria.

Amb el vot per correu comptabilitzat, els verds han sumat el 50,2% dels sufragis contra el Partit per la Llibertat (FPÖ), que n’ha totalitzat un 49,8%. En termes absoluts, s’estima que poc més de 31.000 vots han separat les dues formacions.

Aquest diumenge, però, tot apuntava que Norbert Hofer, el candidat del FPÖ, seria el nou president austríac, donat que comptava amb un 51,9% dels suports -uns 144.000 més que el seu adversari-, però el vot per correu (inclòs el dipositat des de l’estranger), que representa al voltant del 14% del total -uns 900.000 electors-, ha atorgat per primer cop la presidència del país centreeuropeu als verds.

Aquesta era l’opció preferida del canceller, el socialdemòcrata Christian Kern, i d’altres destacades figures públiques que rebutjaven la ultradreta. Hofer i FPÖ, no obstant això, han assolit un resultat històric que ha constatat la divisió política d’Àustria i pot estimular formacions ideològicament afins a altres països del continent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides