La doble vida del doctor Macchiarini

Escàndol a Suècia per les pràctiques d'un metge procedent de l'Hospital Clínic de Barcelona
macchiarini
macchiarini

La prestigiosa universitat de medicina Karolinska Institutet d’Estocolm està vivint la seva crisi més profunda. Al centre de la polèmica està el cirurgià suís-italià Paolo Macchiarini (Basilea, 1958) que entre 2005 i 2009 havia ocupat un càrrec a l’Hospital Clínic de Barcelona. L’escàndol es basa en els trasplantaments de tràquees artificials en vuit pacients, dels quals sis han mort, un va sobreviure gràcies a que li van poder treure el tub artificial a temps i un altre pacient, la dona turca de 25 anys Yesim Cetirin, sobreviu en la unitat de vigilància intensiva.

La crítica al Dr. Macchiarini se centra en que va falsificar els resultats de les proves realitzades en animals. En realitat, mai va aconseguir trasplantar tràquees artificials en animals amb èxit, tal com havia assegurat en diversos estudis que van ser publicats en revistes científiques de primer ordre com Lancet. Tot apunta al fet que el Dr. Macchiarini es va saltar tots els protocols amb el vistiplau dels responsables de l’hospital Karolinska i va començar a utilitzar la seva tècnica amb òrgans de plàstic com un mètode clínic en humans. En altres paraules, va fer experiments de recerca en humans al·legant que es tractava d’un tractament clínic.

El cas de Julia Tuulik, una dona russa de 32 anys, és especialment greu. Julia Tuulik havia sofert un accident de trànsit i havia estat operada per cirurgians russos amb traqueotomia, un procediment quirúrgic per crear una obertura a través del coll dins de la tràquea. A part de la traqueotomia, la Sra. Tuulik portava una vida normal i estava sana. El 2012 l’equip de Paolo Macchiarini troba Julia Tuulik i la convenç perquè se sotmetés a un trasplantament de tràquea artificial afirmant que el mètode estava aprovat pel Karolinska Institutet d’Estocolm i que hi havia totes les garanties clíniques. La intenció del Dr. Macchiarini era provar el seu mètode en un pacient sa, ja que des del 2012 tots els operats amb tràquea artificial havien mort o estaven en estat molt greu. El Dr. Macchiarini va explicar que l’escàs èxit del seu mètode era a causa del precari estat de salut dels seus pacients abans de sotmetre’s al trasplantament. Amb Julia Tuulik el seu mètode anava a tenir èxit, va dir. Julia Tuulik va ser operada al juliol de 2012 i poc després va entrar en una situació similar a la dels altres pacients d’aquest doctor, sent internada en la UVI. Va morir al setembre de 2014.

La trama de Macchiarini ha sortit a la llum pública gràcies a la tasca periodística de Bo Lindquist, que va investigar en profunditat els seus mètodes durant més d’un any. La recerca de Bo Lindquist va ser emesa en un reportatge aquest passat mes de gener a la SVT, la televisió sueca.

L’escàndol ha sacsejat la prestigiosa Karolinska Institutet a fons. Cal destacar que aquesta institució és la que atorga el premi Nobel de medicina cada any. Les alarmes van començar a sonar el 2012 quan Macchiarini va ser detingut a Itàlia per haver extorquit a pacients. Posteriorment, va sortir publicat i va ser denunciat per col·legues de la mateixa Karolinska que el mètode de Macchiarini era inviable: una tràquea és un òrgan massa complex i membranós per ser substituït per un tub de plàstic. Així i tot, i sabent que sis pacients havien mort, la cúpula del Karolinska va seguir avalant a Macchiarini fins a finals de gener de 2016 quan va ser cessat i amb ell diversos alts càrrecs de l’hospital.

La connexió amb Barcelona
En un article que acaba de publicar la revista Vanity Fair surt l’altra cara del Dr. Macchiarini. Arran d’un documental que la cadena NBC estava filmant sobre el famós cirurgià, el Dr. Macchiarini i la productora de la NBC Benita Alexander van començar un idil·li. En el reportatge de Vanity Fair la senyora Alexander explica en primera persona que van arribar a consolidar la seva relació fins al punt que tenien planificat contreure matrimoni i anar-se’n a viure junts a Barcelona.

El 13 de maig de 2015 Benita Alexander va plegar de la seva feina a la NBC i va avisar al seu entorn que estava preparant la seva mudança a Barcelona, on el seu futur espòs Paolo Macchiarini resideix. Les noces s’anaven a celebrar a Roma al juliol de 2015 i el lloc triat pel doctor era Castelgandolfo, el palau estiuenc del papa. Qui anava a oficiar el matrimoni era el mateix inquilí del palau, el Papa Jorge Bergoglio. La llista de convidats a l’event anava “des dels Obama, els Clinton, els Sarkozy, Andrea Bocelli, Kofi Annan, Russell Crowe, Elton John” i altres celebritats suposats amics del Dr. Macchiarini. Unes setmanes abans de les noces, Benita Alexander explica que va ser advertida per un conegut de la doble vida del seu futur espòs. El doctor estava casat amb Emmanuela Pecchia des de fa molts anys, amb la qual convivia a Barcelona. Benita Alexander va seguir la pista i va descobrir que ni Andrea Bocelli, ni el Papa, ni cap dels altres convidats coneixien al doctor.

Durant la seva etapa a l’Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Macchiarini va saltar a la fama mundial quan al juny de 2008 va ser el primer a trasplantar una tràquea humana. El mètode consistia a netejar la tràquea del donant i després banyar-la amb cèl·lules mares del propi pacient. El trasplantament va sortir bé i la pacient, Sandra Castillo, segueix amb vida. Gràcies a aquest èxit, el prestigiós cirurgià va ser fitxat pel Karolinska d’Estocolm el 2010. Cal destacar que el Dr. Macchiarini és considerat un cirurgià molt competent però la seva faceta d’investigador li ha costat molt car i, sobre tot, a alguns dels seus pacients.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides